реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Як декларувати валютні цінності? Пояснює податкова

Випадки, у яких здійснюється декларування валютних цінностей, що перебувають за межами України.

Вимога щодо декларування валютних цінностей та іншого майна резидентів, яке перебуває за межами України, встановлена Декретом Кабінету Міністрів України. Цім декретом передбачено їх декларування у Національному банку України.

Обов’язок декларування стосується лише суб’єктів підприємницької діяльності.

Обов’язкому декларуванню підлягають валютні цінності та інше майно резидентів, яке перебуває за межами України. Отже, якщо резидент має рахунок в іноземному банку і позика надійшла на цей рахунок, то її сума має бути відображена у декларації за умови наявності коштів на зазначеному рахунку станом на перше число наступного звітного кварталу або наявності майна (фінансових вкладень), яке придбане за отримані у позику кошти і перебуває за межами України на цю ж дату.

Якщо суму позики отримано на валютний рахунок підприємства у банку, розташованому на території України, декларувати одержані суми не треба.

Декларація подається щокварталу не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, а річна – не пізніше 20 лютого наступного за звітним роком.

Декларація подається у двох примірниках до податкової інспекції за місцезнаходженням суб’єкта підприємницької діяльності. Один примірник залишається у податковому органі для обліку та контролю, а на другому – ставиться штамп податкового органу і підпис відповідальної особи. Суб’єкт підприємницької діяльності подає декларацію зі штампом та підписом до територіального управління НБУ за своїм місцезнаходженням.

Після отримання декларації НБУ за зверненням резидента видає довідку про проведення декларування, яку засвдічує підписом начальник НБУ та відбитком печатки відповідного територіального управління. Довідку СГД подає податковому органу.
Засвідчена та скріплена печатками територіального управління НБУ і державної податкової інспекції довідка є підставою для прийняття до митного оформлення експортно-імпортних вантажів, проведення СПД розрахунків за зовнішньоекономічними договарами через уповноважені банки України, а також здійснення інших видів ЗЕД.

За невиконання резидентами вимог щодо декларування валютних цінностей та іншого майна застосовують штраф ( фінансову санкцію) у сумі, що встановлюється НБУ.

Юрій Манжула, начальник відділу контролю за фінансовими установами та операціями у сфері ЗЕД ДПІ у м. Чернігові




Теги:Податки, валютні цінності за кордоном, НБУ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar