реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Ісламісти вбивають християн

Попри наївні заяви західних політиків про мирний характер ісламу статистика свідчить інше. Про це пише Роман Малко у журналі Український тиждень

За даними благодійної організації «Допомога Церкві в потребі» (Aid to the Church in Need), переслідування християн у всьому світі протягом 2022–2024 років погіршилося. У доповіді організації від 22 жовтня 2024 року детально описано масштаби насильства та утисків, з якими стикаються християнські спільноти у 18 країнах, що викликають «основне занепокоєння».

У звіті, який охоплює серпень 2022 року – червень 2024 року, зазначено, що порушення прав людини проти християн зросли після звіту 2020–2022 років у понад 60 % досліджуваних країн.

Було виявлено, що в шести африканських країнах спостерігається зростання ісламістського насильства. А це означає, що фактично епіцентр войовничого ісламістського насильства «перемістився з Близького Сходу до Африки». Екстремісти продовжують тероризувати християн в таких африканських країнах як Буркіна-Фасо, Нігерія, Мозамбік та інших.

Зокрема етнічне та релігійне насильство в Нігерії за чотири останні роки забрало життя майже 56 000 людей, і його жертви були в більшості християнами. Бандити, які безкарно діють під контролем переважно мусульманського федерального уряду, тероризували, переміщували та вбивали тисячі християн.

Лише за останній місяць руйнівна атака ісламських терористів у Буркіна-Фасо, у східному місті Манні, призвела до загибелі щонайменше 150 людей. За даними «Допомога Церкві у потребі», у Буркіна-Фасо спостерігається найвищий рівень екстремістського насильства в усьому регіоні Сахель. В нападах, які відбулися в Манні та Барсалого наприкінці серпня, озброєні злочинці вбили щонайменше 400 осіб.

Щодо інших частин світу, за даними організації, спостерігається «посилене націлювання» на християн як на ворогів держави, чи місцевої спільноти з боку авторитарних режимів. Йдеться про уряди таких країн, як Китай, Еритрея, Індія та Іран. Усі вони «посилили репресивні заходи». Зокрема, в 2023 році в Індії було зареєстровано 720 нападів або інших випадків переслідування християн, порівняно з 599 роком раніше. А у М’янмі військових, які при владі, звинувачують у знищенні понад 200 культових споруд, зокрема 85 церков.

Крім того, за словами організації, державні та недержавні суб’єкти дедалі більше використовували чинне та нове законодавство як зброю. У деяких місцях християни потрапили під кримінальну відповідальність за дії, які вважаються неповагою до державної релігії. Фактично в багатьох країнах християни ув’язнені лише за свою віру. Так, в Еритреї без суду ув’язнено близько 400 осіб. В Ірані кількість християн, ув’язнених за свою віру, зросла з 59 у 2021 році до 166 у 2023 році. За оцінками, кількість християн, ув’язнених у Китаї, коливається від кількох до приблизно 10 000.

«Закони про богохульство», які існують у десятках країн світу, були особливо руйнівними в Пакистані, тоді як у Саудівській Аравії перехід з ісламу на християнство суворо заборонений, і навернені можуть зіткнутися з перспективою «вбивства честі».

Наголошується також на збільшенні загроз християнським дітям, особливо дівчатам, які зазнали викрадення, сексуального насильства, примусового шлюбу та примусового навернення.

"Роки переслідувань, позбавлення прав, напади войовничих ісламістів, а також збройні конфлікти в деяких країнах призвели до масового виїзду з них християн. Так у Сирії, за оцінками організації, залишилося лише чверть мільйона християн, порівняно з понад 1,5 мільйонами у 2011 році до початку громадянської війни. В Іраку ж християнське населення скоротилося з мільйона (20 років тому), до менш ніж 200 000 сьогодні" - пише Роман Малко.



Теги:Іслам, Роман Малко, Християни


Читайте також






Коментарі (0)
avatar