реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Ігри влади з нашими вулицями

Комісія Чернігівської міської ради по перейменуванню вулиць погодилася з пропозиціями УНП і «Просвіти» частково відновити здоровий глузд і привести деякі назви у відповідність з українським правописом. Але як Сірєнєва стає Бузковою, то це ще зовсім не означає справжнього перейменування.
У Чернігові продовжують залишатися вулиці імені терористів Воровського, Войкова, Гончарова, Мурінсона та інших комуно- більшовиків, як і україноненависників типу Бєлінського. І навіть уже є вулиця гекачепіста Бєспалова. Натомість пропозиції громадського оргкомітету по відзначенню 20- річчя незалежності України по перейменуванню всього 5 вулиць, подані більш ніж півроку тому – проігноровані.

Зате на комісії виникли чомусь дивні пропозиції по продовженню фальсифікації нашої історії – знову пропонується назвати вулиці іменами партизанів та червоних директорів. Так наче в нас не було ні князівської, ні гетьманської історії, а вся історія 1300-літнього Чернігова починалася з часу більшовицького перевороту. Не кажучи вже про те, що, наприклад, щоденники командира партизанського загону М.Попудренка, опубліковані в нашому журналі "Сіверянський літопис", показують звірячу жорстокість червоних партизан щодо українського населення.

Товариство «Просвіта» імені Т.Шевченка рішуче протестує проти намірів деяких діячів міської влади назвати вулиці іменами діячів комуністичної партії. Також ми дивуємося чому в комісію по перейменуванню входить не представник «Просвіти», а секретар міському комуністичної партії.

Також пропонуємо:
1) оскільки вже відомо, що цього року перепис населення здійснюватися не буде, пропонуємо повернутися до розгляду пропозицій громадського оргкомітету по перейменуванню вулиць,
2) вивести з комісії по перейменуванню вулиць представників політичних партій – натомість ввести спеціалістів з топоніміки та краєзнавства,
3) створити комісію міської ради по відновленню та збереженню історико- культурного обличчя Чернігова, доручивши їй, зокрема, і функції комісії по перейменуванню вулиць.

Василь ЧЕПУРНИЙ, голова обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка



Теги:Просвіта, перейменування вулиць, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
Что имеет ввиду "Просвита" говоря о "красных директорах"? Если вы , господа имеете ввиду директора Капронового комбината Радченко, то стоит вам напомнить, что именно этот человек приложил немало усилий в процветании старого Чернигова. Может вы тогда ещё и не родились, когда под его руководством поднимался комбинат по тем временам самый большой в Европе. С комбинатом росли общежития, дома, кварталы, садики, техникум, Дворец культуры, открылся филиал КПИ. Вам всем вместе до этого "красного директора" как до неба, со своими мелкими и глупыми претензиями.
avatar
2
Корольов і Гагарін не отримали Нобелівську премію за перший вдалий пілотований політ у космос тому, що вважалося це не їх особисті заслуги, а геть усього "саветскага" народу под мудрим керівництвом КПРС.
І логіка в цьому була.
Тому витягувати з повного небуття (хто про нього щось чув?) чергового ген. директора і робити з нього героя більш, ніж нелогічно.
Що без вказівок і рішень КПСС міг зробити в ті часи особисто директор?
А славити когось за побудову будь-якою ціною нікому тепер не потрібного і шкідливого для довкілля монстра справа більш ніж огідна.
avatar
3
так думаю
А чому б тоді не назвати вулицю іменем "червоного барона" А.Лисенка, який також довгий час очолював Хімовлокно? Він також побудував спорткомплекс, підвищував зарплатню.
avatar
4
Справа в тому, що тоді була загальнонародна власність, самовіддано працювали не тільки директори, а й інженери, робітники. Тому не можна віддавати шану тільки якійсь посадовій особі - Коротченку, Борисенку, Петровському...А під час війни особистий подвиг здійснили сотні тисяч - вулиць не вистачить. Це ж саме стосується й інтелігенції, чомусь особлива шана письменникам, композиторам, і майже ніяка - науковцям. Тому пріоритетними є природні топоніми, а також пов'язані з традиціями і подіями, які мають місцеве значення, тобто відображають місцевий колорит.
avatar
5
Здається мені, що у період совдепії всі потрібні і непотрібні вшанування без сумніву вже були надані кожному, хто мав той необхідний нуменклатурний золотий бонус. І якщо когось "пропустили" їхні ж брати по партії, то тут нічого не поробиш.
Інша справа про нинішні перейменування. Тут ще довго не буде ладу. Тому, що нема при владі тієї сили, яка мусить і пояснити, і здійснити. Ось і нікому волю проявити!? І так має бути у нашій поки що червоній Чернігівщині років двадцять. А чому, знають усі!?
Пам'ятник же леніну відновили без перешкод мінімум на(!!)два десятиліття!? Отакої! І думки Василя по пунктам 1-3 справедливі і вірні, але ними теж ніхто у Чернігові займатися не буде. Бо нема при владі політиків з національною свідомістю у голові,тільки не показною, а справжньою. Я вам вже сто разів казав,що поставте до списків патриотичних сил на виборах хлопців 25-35 років і буде те, над чим вовтузиться суще плем'я всі ці роки!? А інакше, казав один москаль, "нам удачі нє відать".
avatar
6
Для початку хай би ті "хлопці 25-35 років" на вибори пішли, у виборчі комісії, спостерігачі. Дивись доросли б і до депутатства... Спить совість нації - інтелігенція. Бо "реєстрова".
avatar