реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Гулак-Артьомовскій

Гулак-Артьомовскій мене зацікавив, коли про нього згадав у своєму спічі Янукович, з якого Ганна Герман намагалася зробити інтелектуала, але він впирався, як міг. У нього відразу виникла асоціація, пов’язана з «Артемівським» ігристим вином.

І ось я в музеї автора опери «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського в містечку Городищі Черкаської області. Його дядько – Петро Гулак-Артемовський, байкар, автор романтичних балад, один із перших письменників української літератури.

Цьому музею не пощастило двічі. Вперше його обікрали в 1983 році, а вдруге – в двохтисячних. Бронзове погруддя творця першої української опери злодії здали на металобрухт у Корсуні-Шевченківському, але приймач брухту виявився обізнаним з оперним мистецтвом – і погруддя повернули музею.

А через три місяці після прем’єри першої української опери в Петербурзі з’явився Валуєвський циркуляр, а потім – Емський указ Олександра ІІ. Перед смертю Семен Гулак-Артемовський написав конституцію ідеальної країни, яку заповів покласти собі в труну. Його поховали в Москві. Якби ФСБ задумалася про небезпеку цього проєкту для путінської Росії, то викопала б конституцію на Ваганьківському кладовищі, щоб не поширювати бацили свободи в цій безнадійній останній імперії.

Чимало жителів Городищ мають прізвище Гулак. Щоправда без близької Януковичу його другої частини Артьомовскій.

Володимир ДАНИЛЕНКО



Теги:Володимир Даниленко, городище, українська література, Гулак - Артемовський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar