реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Громадська рада Чернігівської ОДА відмовилася засудити розгін євромайдану

Громадська рада при Чернігівській обласній державній адміністрації відмовилася ухвалювати звернення до керівництва країни та області щодо нинішньої суспільно-політичної ситуації .

Відповідний проект звернення був внесений членом громадської ради, головою громадської організації «Освітній центр «Ініціатива» Павлом Пущенко.

У проекті звернення засуджувалися події 25 листопада в Чернігові та 30 листопада в Києві, коли були знесені за участі силових структур мирні ЄвроМайдани.

Керівник Громадської ради Світлана Пасталиця відмовилася виносити проект звернення на розгляд громадської ради. Свою позицію голова ради мотивувала кількома причинами. По-перше, Пасталиця закликала не політизувати роботу громадської ради, також вона обурилася поведінкою учасників київського ЄвроМайдану, мовляв ,вони засмітили весь центр столиці. По-друге, голова ради дорікала ініціаторам звернення щодо невчасності подання проекту рішення.

В результаті проект звернення так і не був винесений на розгляд Громадської ради.

Додамо, що 3 грудня Президія Громадської ради своєму короткому зверненні до голови ОДА Володимира Хоменка спромоглися лише на те щоб «висловити стурбованість перебігом подій», жодним чином не давши оцінку подіям, що нині розгортаються в Україні.

Також подаємо проект звання, який відмовилося розглядати керівництво громадської ради.

Проект

Президенту України Януковичу В.Ф.

Прем’єр-міністру України Азарову М.Я.

Голові Верховної Ради України Рибаку В.В.

Генеральному прокурору України Пшонці В.П.

Голові Чернігівської обласної державної адміністрації Хоменку В.М.

Чернігівському міському голові Соколову О.В.

Прокурору Чернігівської області Говорусі М.М.

Начальнику УМВС України в Чернігівській області Михайлику О.Г.



Звернення

щодо ситуації в країні та Чернігівській області

Громадська рада при Чернігівській обласній державні адміністрації висловлює свою стурбованість випадками порушення прав людини, зокрема порушення свободи мирних зібрань, свободи висловлювань та переконань, що мали місце протягом останніх декількох тижнів в Україні та Чернігівському регіоні.

25 листопада 2013 року в Чернігові у сквері ім. М. Попудренка , де відбувалась безстрокова мирна акція «Я обираю ЄС», прибув державний виконавець, більше 50 представників міліції та 30 невідомих людей у цивільному. За відсутності організаторів акції було зачитано постанову суду та почалося брутальне знищення майна громадської організації ЦПМ «Апельсин» та особистих речей активістів. Незважаючи на те, що ЦПМ «Апельсин» та активісти акції були готові добровільно забрати своє майно, їм не дали такої можливості. Всі речі і майно було закинуті у кузов автомобілю марки ЗІЛ та вивезено в невідомому напрямку.

Ми закликаємо представників владних структур та політичних партій утримуватися від силових методів вирішення конфлікту, вирішувати питання щодо мирних зібрань громадян в м. Чернігові та області тільки в правовому полі, через прозорий та публічний діалог з громадянами та інститутами громадянського суспільства.

Звертаємося до органів виконавчої влади, правоохоронних структур та органів місцевого самоврядування Чернігівщини із закликом:

1. Утриматися від політично-вмотивованих репресій, утисків та переслідувань учасників і активістів чернігівського Євромайдану, всього громадського сектору Чернігівщини;

2. Сприяти в поновленні прав активістів чернігівського Євромайдану та поверненні законним власникам майна, вилученого 25 листопада 2013 року під час примусового демонтажу судовими виконавцями, комунальними службами та міліцією наметів та технічної апаратури чернігівського Євромайдану та компенсації завданих збитків;

3. Вимагаємо від правоохоронних органів проведення об’єктивного розслідування та притягнення до відповідальності посадових осіб причетних до подій 25 листопада, коли за відсутності організаторів акції було зачитано постанову суду та почалося брутальне знищення майна громадської організації «Апельсин» та особистих речей активістів.

Крім того, Громадська рада не може залишатися осторонь подій, які розгортаються в країні.

Члени Громадської ради вкрай стурбовані перебігом суспільно-політичної ситуації, яка склалась в Україні і категорично засуджують будь-які насильницькі дії проти мирних зібрань громадян. Особливе обурення викликають події жорстокого розгону «Беркутом» ЄвроМайдану, які мали місце в Києві 30 листопада 2013 року.

У цій надзвичайній ситуації, представляючи громадський сектор Чернігівщини, ми звертаємось:

1. До Президента України В.Ф.Януковича, як гаранта Конституції України – вжити всіх заходів по незастосуванню сили проти мирних зібрань громадян та не допустити введення надзвичайного стану, звільнення політв’язнів, протиправно утримуваних під вартою після подій на Банковій 1 грудня 2013.

Виведення спецпризначенців з вулиць Києва та інших міст України і повне припинення насильства щодо мирних демонстрантів.

Надання гарантії незастосування репресій до учасників мирних демонстрацій

2. До представників всіх політичних сил та громадськості - не допустити проявів радикалізму та застосування протиправних дій.

3. До Генеральної прокуратури України - в максимально стислі терміни провести об’єктивне розслідування силових конфліктів, що відбулись у місті Києві, з метою покарання винних і недопущення повторення подібних ситуацій.

4. До правоохоронних органів Чернігівської області – забезпечити охорону громадського правопорядку і недопущення силового протистояння під час проведення масових акцій.

5. До органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади Чернігівської області – забезпечити спокій та стабільну життєдіяльність територіальних громад.

6. До Президента України В.Ф.Януковича, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України – продовжити євроінтеграційний курс України та вжити всіх необхідних заходів для забезпечення підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

18 грудня 2013 р.

Чернігівщина: події і коментарі



Теги:Майдан, Павло Пущенко, Чернігівська ОДА, Громадська рада


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
А ще пані Пасталиця сказала як їй боляче за Київ, у центрі якого волею випадку вона живе, що його так загидили протестуючі...
avatar
2
Після розмови з Пшонкрю Яценюк погодився компенсувати Києву збитки від революції в сумі 1 млрд гривень. Добровільно, без суду.
avatar
3
Критикам Атрошенка рекомендую зайти до його клубу "Від щирого серця" і подивитися, що там робиться. Впевнений, що після цього ви будете голосувати за Атрошенка, до якої б партії він не пристав.
avatar
4
"Керівник Громадської ради Світлана Пасталиця відмовилася виносити проект звернення на розгляд громадської ради."

Голова ГР повинна була винести на розгляд це питання( яке відповідає пп.7 п.4 Типового положення), якщо було дотримано порядок подання проекта рішення ( не пізніше як за 10 днів до засідання ). Оскільки таких мотивів не надано, то голова порушила свій обов'язок.
Є підстави повторно винести це питання на розгляд ГР.
avatar