реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Грецький храм для українців

Кафедральний собор Всіх Святих у теперішньому вигляді спорудили ніжинські греки 200 років тому.

Новим духом храм наповнювався останні 20 літ, відколи розпочався бурхливий процес становлення Української православної церкви Київського патріархату.

Процесом перемін переймалися викладачі Гоголівського вишу на чолі з Марією Астаф’євою. Хор при церкві створив директор музичної школи Сергій Голуб, фінансову підтримку надавала фірма «Сяйво».

Від самого початку інтелігентним прихожанам пощастило з настоятелем – отцем Сергієм Чечиним та незмінним другим священиком церкви – отцем Олександром Морозовим.

Доклали руку до відродження храму й ніжинські майстри різьблення по дереву. Вони виготовили унікальний іконостас за ескізами Олександра Кошеля, відомого далеко за межами Ніжина художника-ілюстратора.

Для Благодійного фонду «Ніжен» Всіхсвятська церква прикметна тим, що тут перебувала урна з прахом Ігоря Качуровського, громада церкви відіграла провідну роль у почесному похованні спільно з парафією Архістратига Михаїла с. Крути.

На храмове свято у неділю 15 червня відбулися ювілейні урочистості. Очолив їх Високопреосвященнійший архієпископ Чернігівській та Ніжинській Євстратій. Разом з ним на свято прибули настоятелі багатьох парафій Чернігівщини. Місцеву владу представляли перші особи: міський голова Ніжина Анатолій Лінник, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, голова Ніжинської районної державної адміністрації Ігор Смаль.

У виступах за святковим столом згадували про пройдений шлях, зичили священикам і прихожанам нових звершень у цей відповідальний час.

Витримавши іспит часом, кафедральний собор Всіх Святих і далі відіграє консолідуючу роль, є серцем і розумом ніжинської громади і Чернігово-Сіверщини на шляху становлення європейської України.

На фото: колишні викладачі Ніжинського педінституту (славетного Безбородькового ліцею, нині НДУ імені Миколи Гоголя) – вірні прихожани Всіхсвятської церкви, зліва на право: подружжя Валентина Василівна і Володимир Павлович Крутиуси, Марія Миколаївна Астаф’єва.



Теги:Чернігівська єпархія, Київський патріархат, храм Всіх святих, Ніжин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar