реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

ГОЛОВОЮ ОБЛАСНОЇ ПРОФСПІЛКИ ОСВІТЯН ОБРАНО ТЕТЯНУ МАТВЕЄВУ

11 березня в приміщенні Навчально-методичного центру профспілок відбулася XVIII обласна звітно-виборна конференція Чернігівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки. В роботі конференції взяли участь більше 100 делегатів – представників територіальних, вузівських організацій профспілки. Після заслуховування і обговорення звіту про діяльність профспілки учасники конференції одноголосно обрали головою обласної організації Тетяну Матвеєву.

Також на заході були присутні: Наталія Білоус – заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації, Анатолій Заліський – начальник управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Георгій Труханов – заступник голови профспілки працівників освіти і науки України, Анатолій Цикалюк – голова Київської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, Петро Чорнорот – заступник голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

У виступі перед делегатами конференції Тетяна Матвеєва зробила акцент на основних досягненнях профспілки: “За останні 5 років, працюючи в непростих соціальних і політичних умовах, нам вдалося не лише зберегти чисельність профспілки, але і добитися вагомих результатів в питанні захисту освітян. Для вирішення проблем членів профспілки довелося використовувати не тільки методи соціального діалогу, але протестні дії”.

За словами голови обласної організації профспілки, вдалося досягти суттєвого збільшення розміру доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування навчальними кабінетами. Підвищено до рівня 12 тарифного розряду розміри окладів бібліотечних працівників. У порівнянні з 2007 роком стипендію для студентів вузів ІІІ-ІV рівнів акредитації збільшено у 3 рази. Відповідно були збільшенні і розмір стипендій обласного комітету для профспілкового активу вузів. В навчальних закладах області здійснюється доплата за роботу в нічний час. Так, у 18-ти районах вона становила 40% ставки заробітної плати, у решті 35%. Заробітна плата освітянам перераховувалася протягом звітного періоду 11 разів відповідно до росту мінімальної заробітної плати і зросла за цей час майже втричі.

У звітному періоді вдалося досягти порозуміння з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування. Свідченням цього є реалізація 19 освітянських програм, серед яких «Вчитель», «Шкільний автобус», забезпечення житлом педагогічних працівників сільської місцевості. У непростий 2009 рік, тільки шляхом соціального діалогу Профспілці вдалося не допустити масового відправлення в безкоштовні відпустки працівників установ освіти в 2009 р.

Згідно із звітами, в період після XVII звітно-виборної конференції консультативну, правову і практичну допомогу отримали 8 тис. спілчан. За цей час здійснено близько 1 тисячі перевірок стану виконання норм законодавства. Уповноважені представники профспілки за звітній період представили інтереси 70 працівників у судах.

У 2008 р. обкомом профспілки до вищих інстанцій оскаржено 4 акти контрольно-ревізійних органів (Новгород-Сіверський, Коропський, Городнянський, Бахмацький райони) на суму 41 тис. грн. Скарги були задоволені, неправомірні акти скасовані. В результаті усунення порушень, виявлених перевіркою у Сосницькому районі у 2006 р., додаткові виплати змогли отримати 76 членів профспілки на загальну суму більше 13,4 тис.

Змінені тарифні розряди кочегарам і кухарям в Ічнянському районі. Сума виплат зазначеним працівникам була збільшена на суму більше 2,7 тис. грн. в місяць. За поданням обкому профспілки повернуті неправомірно утримані кошти працівникам Журавського дитячого навчального закладу Варвинського району та Горбівської загальноосвітньої середньої школи Куликівського району.

Після звіту про роботу комітету та обговорення питань порядку денного, делегати Конференції одноголосно обрали Тетяну Матвеєву головою обласної організації профспілки, Ніну Дудку – її заступником, а також затвердили новий склад комітету обласної організації.

Сьогодні обласна організація профспілки працівників освіти і науки є однією із найчисельніших у складі Федерації профспілкових організацій області. Серед 20 галузевих обласних організацій цієї структури питома вага членів освітянської Профспілки становить більше 23,5%. Ефективність роботи обласної організації профспілки працівників освіти і науки ілюструє відсоток охоплення колдоговірним процесом працюючих. В цілому по Україні в галузі він складає 81% працюючих, а в освітянській галузі Чернігівщини – 99,6%

Віталій КОПИШ




Теги:профспілка, доплати вчителям, освітяни Чернігівщини


Читайте також



Коментарі (0)
avatar