реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Головна бібліотека позбувається маркера "русского міра"

Рішенням сесії обласної ради наукова універсальна бібліотека імені В.Королєнка перейменована на честь Софії та Олександра Русових. Це сталося вчора, 6 червня.

І знаменно, що саме в день російської мови та народження любого захисникам імені Королєнка Пушкіна. Багатолітня боротьба чернігівського товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, потужно підтримана столичними просвітянами Миколою Тимошиком та Галиною Дацюк, завершилася справедливістю. Адже Королєнко не має жодного стосунку не тільки до української культури, але й до Чернігова, не кажучи вже про нашу бібліотеку. Натомість Русови були співзасновниками саме цієї бібліотеки та ще й видатними українцями, не маючи при цьому української крові. Скажімо, статистичним описом Ніжинщини, складеним Олександром Русовим, досі користуються історики, а Софія була видатним педагогом, членом Центральної Ради.

Довгі роки латентні (а то й відверті) прихильники "русского міра" захищали ім'я Королєнка на чернігівській бібліотеці, а коли побачили, що програють - вкинули для сварки українців пропозицію про найменування ім'ям Глібова. Попри те, що ряд українців клюнули на приманку мішіґене, провокація не вдалася - сварки не сталося, бо ми шануємо і творчість українця Глібова, але байкар на титулі наукової бібліотеки - не комільфо...

... Залишилося прибрати пам'ятник другому секретарю обкому комуністів біля бібліотеки імені подружжя Русових та повернути "Прсвіті" відібране агентами "русского міра" приміщення по вулиці Хлібопекарській.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Русови, Василь Чепурний, Короленко, Чернігівська обласна рада, чернігівська Просвіта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar