реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Гоголівка" -- четвертий вимір

Ось уже вп’яте у Ніжині "Гоголівка" – свято поезії, мистецтва. До музичної школи, здалося, з 27 по 29 квітня злетілися у з усіх усюд молоді, повні сил натхнення, музи. Усі три дні фестивалю не зникала привітна усмішка з обличчя молодої поетеси, засновника цього свята, "Гоголівка – четвертий вимір" Ольги Роляк. Це вона разом з Тетяною-Марією Литвинюк започаткувала її ще будучи студентками Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Приєдналася до нього й стала одним з організаторів Василина Сіденко.

Перше це свято було поетичним в стінах Ніжинського університету. Підтримали започатковане у 2008 році письменник, декан філологічного факультету Олександр Забарний, поет викладач Олександр Гадзінський. Згодом, у минулому році фестиваль вийшов на загальноміський рівень. Цього року не стала осторонь і Чернігівська обласна адміністрація. Підтримав цей фестиваль народний депутат України Іван Куровський. Та що казати! Кожний, кому не байдужа українська культура, поезія не стали осторонь від фестивалю.
Міська влада пошанувала грамотами й подарунками засновників "Гоголівки" Тетяну-Марію Литвинюк, Ольгу Роляк та Василину Сіденко.

Гості-учасники цього року реєструвалися через мережу "Вконтакті" заздалегідь. А хто не мав такої можливості – то й на місці в перший й другий день проведення заходу. За даними організаторів фесту прибуло більше сотні учасників. Це і поети-початківці, які тільки пробують свої сили, так і знані майстри слова. Не тільки з нашої області, а й на ньому були представлені й столичні міста Київ та Харків молодими письменниками Юрком Чабаном та Сергієм Середою. А ще була гостя з Македонії Анна Багряна. Вона влила в українське слово балканські мотиви.

Серед них не можна не помітити члена Спілки журналістів та Національної спілки письменників України, автора семи поетичних збірок та роману "Сім днів і вузол смерті", одного з блогістів "Української правди" Сергія Пантюка, а також випускницю ніжинської вищої школи секретаря Спілки письменників, уродженку Конотопа Анну Малігон. Аня приїхала не з пустими руками, а презентувала свою нову поетичну збірку "Переливання крові"

Однією з найбільших сенсацій цьогорічної "Гоголівки" стала вистава поетичного театру режисера Сергія Архипчука "Чокалівка. Мандри Амура" (автор Аттила Могильний). В усі дні фестивалю було чути поетичне слово: патріотичне, інтимне, філософське.
Доброю традицією вже стали й виставки робіт художнього фото та екслібрисів в українській книгарні "Масква", що розміщена по вулиці Воздвиженській. Привертали увагу відвідувачів фесту майстер-класи Ірини Козлової (ляльки-мотанки) та Людмили Чуб (іграшки-амігурумі).

Чи не найбільше автора цих рядків вразила маленька майстриня одинадцятирічна Аліночка Синяк. Ії роботи – це чудо з чудес. З чого б ви думали, шановні читачі, цього фоторепортажу виготовила свої роботи? "З кияшиння," – так пояснила її мама. Для незнаючих цього слова – з листочків кукурузних початків. "Я рада, - каже мама, - що Аліночка зайнялася виготовленням ляльок картин з природних матеріалів. По декілька днів, а то й тижнів працювала вона".

А на подвір'ї школи гурт юних леді оточив ще одного барда – кобзаря, гітариста Віктора Пашника з Івано-Франківська. Дарував автографи. Пісні у його виконанні неодноразово піднімали патріотичний дух, спонукали на добрі вчинки.
Література у всіх її напрямках панувала на фестивалі в усі три дні: читання віршів, презентації книг, поетичні турніри, тощо, координатор поет, журналіст, бард - Ярослав Гадзінський, відео поезія - координатор - Тетяна-Марія Литвинюк, співана поезія (барди), фотоконкурс "Книга – ключ у четвертий вимір" кординатор - Людмила Коваленко, конкурс художників-ілюстраторів - координатор - Женя Туз, тощо. У рамках цьогорічного фестивалю був реалізований спільний з літераторами та художниками Ніжина проект "Казкарі нашого міста", відповідальними за випуск якого були Ольга Роляк та Тетяна Винник. Презентація альманаху казок відбулася 28 квітня на дитячому просторі. Ілюстрації альманаху координувала Зінаїда Казанцева.

А після "забійного" ранку складеного з виступів поетів, перфоменсів, пригощало смачними обідами два дні поспіль кафе "Чайка".
Не стояли осторонь і від соціальних проблем, екології учасники фестивалю. Сьогодення зараз непевне для багатьох людей, особливо це стосується багатодітних родин. Ініціатором і організатором акції щодо збору коштів стала Вікторія Кривенко. Коштів зібрано небагато, але є початок доброї традиції.

Такий він фестиваль "Гоголівка – четвертий вимір" 2012 року. І щоб розказати про нього в повній мірі не вистачить й розвороту сторінок газети. На ньому треба бути, жити ним, як живуть його засновники Тетяна-Марія Литвинюк та Оля Роляк. До побачення "Гоголівка – 2012", чекаємо на "Гоголівку – 2013".

Віктор ТАТАРИН,
Ніжин.




Теги:українська література, Ніжин, фестиваль, Гоголівка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar