реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Геть євнуха Короленка!

Як відомо, і в першу чергу - працівникам Чернігівської обласної універсальної бібліотеки імені В.Короленка, насправді Володимир Короленко жодного стосунку до нашої бібліотеки не має. Просто комуністи його іменем, та ще іменем Пашкова (Горького), поназивали купу бібліотек. Короленка - головно за те, що виступав проти єврейських погромів.

Ось як оцінював Короленка наш видатний поет і мислитель Евген Маланюк: "Видатнішим письменником Короленко нколи не був за життя, а по смерті навіть чесні родовиті москалі згадують його ім'я з іронічною посмішкою, як символ національного євнухизму і гермафродитського безплодія, що свою мистецьку недокровність прикривав т.зв. суспільною діяльністю, себто жалісною співучастю в політиці культурної дезукраїнізації України". (Бібліотекарки можуть знайти цитату в статті Маланюка 1957 року про Юрія Клена "В десятиріччя смерти").

Коли Микола Міхновський відмовився подати руку Короленку, той заявив, що його батьківщина - російська література.

Проте працівниці бібліотеки вперто відстоюють найменування закладу іменем Короленка, а не, скажімо, подружжя Русових, які були в числі засновників цієї бібліотеки.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, бібліотека Короленка, перейменування, Маланюк, Русова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar