реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

ФСБ проти Поморської республіки

Через архангельського журналіста Олександра Марковa стало відомо про підготовку у Російській Федерації політичної справи проти борця за державну незалежність Поморської Республіки Івана Мосеєва за держзраду у формі співпраці з норвезькою розвідкою.

Ці відомості були надруковані в норвезькому виданні Barents Observer 9 листопада без згадки імені архангельського журналіста. У статті «Звинувачується у державній зраді при співробітництві з Норвегією» в норвезькій газеті, зокрема, йдеться: «ФСБ звинувачує Івана Мосеєва, лідера руху за збереження поморської культури, в державній зраді за підтримки з боку норвезьких спецслужб ». Відповідна стаття Кримінального кодексу передбачає від 12 до 20 років позбавлення волі.

У документах з кримінальної справи вказується, що «норвезькими спецслужбами через Мосеєва І.І., ведеться робота по дестабілізації соціально-політичної обстановки в Архангельській області»;

«Мосєєв І., за підтримки іноземних структур здійснював діяльність, спрямовану на визнання органами федеральної влади РФ поморів як корінного нечисленного народу Півночі і включення території їх проживання в юрисдикцію міжнародного права, що може призвести до порушення територіальної цілісності Росії»;

«Мосєєв І.І. звертався до представників влади Архангельської області з пропозицією по створенню Поморської республіки »;

«Мосєєв І.І. за підтримки іноземних спецслужб створив за кордоном організацію «Поморське братство», яка об'єднала поморів Баренцева регіону ».

За інформацією газети «Комерсант», в ФСБ взялися за поморський рух після публікації в журналі «Комерсант Влада» статті в червні цього року. В тій статті йшлося про роботу Івана Мосеєва по збереженню поморської культури і говірки, а також над визнання поморів малим корінним народом.

«Вранці 25 червня до Мосеєва увірвалися співробітники ФСБ: налякали дітей, вилучили його ноутбук, ноутбук його дружини, комп'ютери дітей, флеш-карти, диски, архівні матеріали, документи. Питали, чи часто Мосєєв буває в Норвегії, перевіряли закордонний паспорт », - пише газета. ФСБ домоглася через суд дозволу на прослуховування телефону Мосеєва протягом 180 днів », пише норвезьке видання.

За матеріалами сайту "Кавказ-центр"

Помори — мешканці узбережжя Білого моря, яке здавна отримало назву Помор'я. Власне від цього топоніму і походить на тверде переконання вчених-етнографів етнонім помори.

Помори проживають у північно-західних областях (Архангельська і Мурманська області) і автономіях (Республіці Карелія, Республіка Комі) сучасної Російської Федерації.

Оскільки за СРСР (і частково у сучасній Росії) за поморами не визнавалося окремої етнічності, про чисельність поморів можна судити лише оціночно. Безсумнівним позитивом є включення поморів у перелік етній під час останнього за часом (2002 рік) перепису населення РФ. Згідно з його даними, поморами себе назвали 6571 осіб, з них у Архангельській області — 6295 осіб, у Мурманській області — 127 осіб.[1]. Оціночно кількість поморів сягає понад 10 тисяч осіб.



Теги:Архангельськ, помори, РФ, розпад Росії


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Пане Василю!
А як українське законодавство оцінює намагання окремих нацменшин за підтримки з-за кордону добиватися автовтономії?
Чи захищена Законом українська держава від таких намагань порушити її унітарність?
avatar
2
Україна -- прохідний двір: вільно гуляють російські, румунські, мадярські сепаратисти. І Ви це чудово знаєте. Тож до чого Ваше питання?
avatar