реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

"Фронт змін" проти нового закону про місцеві вибори

Нинішня українська влада, схоже, побоюється активних дій з боку найвпливовіших своїх опонентів. Якби ж то було не так, не придумували б наспіх нововведень у політичну палітру суспільного життя. Як відомо, перше читання законопроекту щодо заборони брати участь у виборах партіям, які існують менше року, схвально підтримали коаліціянти у Верховній Раді. За задумом влади — такі партії «нє созрєлі» до суспільно-громадського життя. Проте нещодавно в одній з телепрограм ініціатор такого законопроекту Олександр Єфремов проінформував громадськість про те, що у другому читанні буде враховано багато поправок, у тому числі деякі пропозиції самої опозиції (!). Лише не уточнив, чи зможуть брати участь «молоді» партії у виборах.

Між тим, відомо, що влада поставила сьогодні завдання спецслужбам: вивчити питання, які можуть вжити заходи опозиціонери у разі залишення запропонованої «заборонної» норми для «новонароджених» партій. Тобто, якщо наміри опонентів не дуже серйозні, друге читання законопроекту залишать без істотних змін.
Опозиція, не очікуючи на милість влади, почала рішуче діяти… на упередження.

6 липня голова обласної організації політичної партії «Фронт змін» Олег Обушний виклав перед чернігівськими журналістами своє бачення ситуації, яка склалася. Він вважає, що такі дії сьогоднішньої влади є прямим порушенням конституційних прав громадян на вільне волевиявлення. Цей законопроект, на думку пана Обушного, ставить під загрозу демократію в Україні, а також призводить до узурпації влади Партією регіонів. Цього допустити не можна — переконаний керівник партійної структури в області «Фронту змін».
Олег Обушний наголосив, що запропонований владою «виборчий» законопроект перекреслює вільну участь представників інших партійних організацій у формуванні виборчих комісій. «А потому можна бути впевненими, що голоси не рахуватимуть, а депутатів просто таки призначатимуть», — додав він.

Як наголосив О. Обушний, на попередніх виборах за лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка проголосувало більше двох мільйонів виборців, тільки в Чернігівській області — більше тридцяти тисяч, а в Чернігові — понад 12 тисяч осіб. «І тепер прибічники цієї сили будуть позбавлені можливостей висловити своє бажання підтримати команду А. Яценюка», — вважає Олег Обушний.

Щоб не допустити безпрецедентного реваншу влади, партія «Фронт змін» має намір висловити свій рішучий протест проти узурпації влади, яка намагається, за твердженням опозиції, маніпулювати виборчим процесом через ухвалення у Верховній Раді відповідного законопроекту. Для цього «Фронт змін» збирає під стінами вищого законодавчого органу країни своїх прихильників та небайдужих людей. Опозиція сподівається, що такими діями вона зможе вплинути на Президента України Віктора Януковича, аби він задіяв свої владні повноваження з метою недопущення небажаного для країни розвитку подій — посприяв змінам неконституційних, на думку опозиції, норм, закладених у законопроекті «Про вибори до місцевих рад».

«Якщо цей законопроект у другому читанні буде ухвалено, як він є зараз, то мільйони громадян будуть позбавлені свого права голосу на виборах, — підкреслив Олег Обушний. — Принцип народовладдя, закріплений у Конституції України, буде проігнорований. Це призведе до обмеження інших конституційних прав, і в цій ситуації представляти й захищати інтереси громадян буде нікому».

Сергій КОРДИК




Теги:місцеві ради, вибори, Обушний, Яценюк, Фронт змін


Читайте також



Коментарі (0)
avatar