реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Формується перша сотня на захист мови

Громадські діячі та політики виступили з ініціативою створення Всеукраїнського комітету на захист української мови. До першої п’ятірки увійшли депутати від НУНС Олесь Доній та Юрій Стець, письменник Василь Шкляр, співачка Ніна Матвієнко та генеральний директор телеканалу «ТВі» Микола Княжицький.

Наразі відбувається формування “Списку 300″. До нього увійдуть найзнаковіші особистості. «Наступного тижня (середа-четвер) буде оприлюднено “Список 300″. Тоді ж відбудеться прес-конференція і буде окреслено план дій на літо. Наразі також триває створення регіональних структур»,- розповів ініціатор всеукраїнського руху на захист мови Олесь Доній.

Як вважає депутат Доній, створення Всеукраїнського комітету на захист української мови може привести до започаткування чогось на кшталт польського руху “Солідарність”.

Окрім ініціаторів, у перші ряди майбутньої організації вже записані, зокрема, такі відомі особистості: Левко Лук’яненко, Степан Хмара, Вячеслав Брюховецький, Володимир Ар’єв, Юрій Винничук, Володимир Яворівський, Вячеслав Кириленко, сестри Тельнюк, Сашко Лірник, Олександр Бригинець, Іван Малкович, Юрій Макаров, Юрій Андрухович та інші. Організація має свою сторінку у соцмережі, де відбувається оновлення інформації.

Як повідомо, 21 червня на території тернопільського Музею політичних в’язнів та репресованих відбулося організаційне засідання Тернопільського обласного комітету захисту української мови. Участь в заході взяли члени КОДу, представники духовенства, науковці та громадські діячі – разом близько 30 осіб.
Нагадаємо, “мовний” законопроект було прийняно у першому читанні провладною більшістю у Верховній Раді. На вулицях столиці та інших міст України відбулися акції протесту та протистояння з міліцією.
Як повідомляв Медіа-портал VIDIA, українська діаспора у різних країнах і містах також виступила на захист української мови.

Джерело: VIDIA



Теги:українська мова, Олесь Доній, законопроект Ківалова -- Колеснічен


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Це все люди емоційні і не практичні. Тобто вони не вміють домагатися дотримання законодавства про державний статус української мови. Не здатні проводити системну довготермінову роботу у цьому напрямку. Не хочуть спонукати ВУТ "Просвіта" захищати українську мову, якої це є прямим обов'язком.
avatar
2
Пане Миколо я не згоден з вашими висновками. Перераховані особи, справді авторитетні в Україні люди, ємоції -це не негатив, а системну роботу я думаю вони відпрацюють. Якщо у вас есть свої пропозиції, то вискажіть їх, а критикувать те що ще ненародилось, не гоже.
avatar
3
Авторитетність -- це така фікція, якою тішаться неконструктивні люди...
avatar
4
Пане Дідусь! Дивіться сайт БФ "НІЖЕН".
avatar