реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Євроінтегратор Мустафа

За розгортанням в Україні руху в Європу, коли політики примазуються до народної ініціативи, треба не забути хто ж першим покликав людей на Майдан. Це журналіст Мустафа Найєм.

Згадайте: Арсеній Яценюк навіть закликав людей розійтися до 24-го, коли її величність опозиція призначила українцям вихід на площі. Люди не розійшлися. Майдан у перший день дурнуватого рішення уряду Ніколая Азарова -- це надзвичайно важливо для українського обличчя в Європі, для самовідчуття українців. Майдан встояв не в останню чергу завдяки впертості невеликого (зростом) Мустафи.

Зрештою, лідери опозиції виявилися нездатні керувати масами людей і 24-го, але то вже інше питання.

З Мустафою мені довелося бути три тижні в США за програмою державного департаменту -- щороку за нею запрошуються журналісти з усіх країн світу (крім комуністичних). І Мустафа виявився класним хлопцем -- зовсім без столичної спесивості. Скажімо, якби не Мустафа, то у франкфуртському аеропорту, яке схоже на окреме містечко зі своїм авторанспортом, я б точно заблукав... А на фото ви бачите як він просто, без рисовки сів на стіл губернатора штату Орегон...

І дуже працьовитий -- якщо я тільки очі та рота роззявляв, то він скрізь тягав за собою планшет і фотоапарат, які мало не загубив -- та вони дивним чином до нього знову поверталися. Увечері я сідав за свій нетбук і вже читав статті Мустафи на Українській правді -- наприклад, з цієї подорожі він вів дискусію з регіоналкою Оленою Бондаренко.

Вразив Мустафа всіх учасників подорожі, коли в Портланді ми подавали їжу безхатькам та прибирали столи за ними. Мустафа, оскільки в англійській мові плаває як риба у воді, саме й прибирав за смердючими і брудними бомжами. І говорив з ними. А потім каже: "Цікаві люди - я б з ними пару днів потусувався...".

Мустафа -- син заступника міністра освіти уряду Наджибулли. Тобто, він афганець. Його рідна мова -- дарі. Але коли в Афганістані стався переворот, батьки Мустафи втекли в СРСР і опинилися у Києві -- саме в Києві Мустафа закінчував школу та вчився у технікумі. Тепер він громадянин України. До речі, вільно говорить українською.

Коли ми представлялися у державному департаменті США, Мустафа почав про себе - мовляв, не дуже схожий на типового українця. Але згодом нас росіяни прозвали Остапом та Андрієм - гоголівськими героями. Порівняння невдале, якщо знати класику, але поставили нас поруч, як типових українців...

На зустрічі з заступником редактора (там він зветься помічником) "Вашингтон пост" Бобом, Мустафа запитав: "Як нам, українським журналістам, бути -- нас називають наївними, що ми добиваємося справедливості?!. І старий вовк американської журналістики, книгу-бестселер якого "Війни Обами" нам з автографом автора подарували, відповів: "Не переживайте: мене й гірше називали!". І розповів, як він викрив президента Ніксона з "волтергейтським скандалом".

Афганець тягне Україну у Європу. І робить це краще за українців - політиків.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Мустафа Найєм, опозиція, євроінтеграція, Україна - США


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Пане Васидю!
Уряд Азарова для Вас "дурнуватий", а "опозіція нездатна керувати масами людей". 
Чи не надто висока Ваша власна самооцінка? 
Читаючи те, що Ви пишете, невільно пригадується думка Гоголя про людей нікчемних, що дозволяють собі нахабство мати власну думку і дають оцінку тим людям, що в житті дечого досягли і чогось вартують. 
Ви пишете як невихований сільський хлопчисько.
avatar