реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Екоконтроль

Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області за 9 місяців 2010 року отримано 129 звернень громадян, у тому числі 34 колективних.
Всі звернення громадян розглядаються відповідно до Закону України “Про звернення громадян” у місячний термін від дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вивчення, розглядаються невідкладно.
Із 129 звернень, які надійшли до Держекоінспекції - 110 стосувалося порушення природоохоронного законодавства, 6 - щодо протесту мешканців стосовно забудови вже сформованих житлових масивів та 13 звернень, які носили характер надання екологічної, та з інших різних питань, інформації.
Щодо тематики питань, піднятих у зверненнях, 41 стосувалося забруднення землі, 32 - збереження лісових та зелених насаджень, 24 - забруднення атмосферного повітря, 11 – забруднення водних об'єктів та підземних вод та 2 – збереження флори і фауни.
На всі питання, підняті у зверненнях, спеціалістами інспекції надаються вичерпні відповіді з щирою подякою за активну громадську позицію в питаннях охорони природи.
Мають місце звернення, які надходять до Держекоінспекції в телефонному режимі. Таких звернень за 9 місяців п.р. було 32.
В даних випадках інспекторським складом здійснюється невідкладний і терміновий виїзд на місце для з’ясування обставин, які спричинили дане порушення. Але, на жаль, часто сигнали від громадян про порушення природоохоронного законодавства не відповідають дійсності.
Робота із зверненнями громадян, проведена Держекоінспекцією в Чернігівській області, постійно висвітлюється на сторінках ЗМІ області.
Як показує аналіз звернень громадян, проблема поводження з відходами, на сьогодні, є найбільш актуальною для нашої держави. Чернігівська область в цьому плані не є виключенням.
Населення області дуже занепокоєне великою кількістю сміттєзвалищ. Адже майже в усіх випадках це місця несанкціонованого розміщення відходів, які поступово перетворюються на стихійні сміттєзвалища, як на території обласного центру так і в районних центрах.
Держекоінспекція в Чернігівській області постійно здійснює перевірки щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства, норм, правил і стандартів з екологічної та радіаційної безпеки при поводженні з відходами та отруйними речовинами, заготівлі металобрухту.
Проведено перевірки полігонів твердих побутових відходів (ТПВ) та селищних сміттєзвалищ. За результатами перевірок власникам полігонів надані приписи на усунення порушень. Посадові особи, які допустили порушення вимог природоохоронного законодавства, притягнуті до адміністративної відповідальності.
Під час рейд-перевірки по м. Чернігову встановлено засмічення побутовими відходами прибережної захисної смуги річки Десна, біля пішохідного мосту.
При огляді території лівого берегу річки Десна виявлені непоодинокі факти скупчення побутових відходів, залишених після відпочинку громадян (пакетів, поліетиленових і скляних пляшок та металевих банок з під напоїв, паперу, тощо) на схилах та елементах мосту, на бетонованому майданчику безпосередньо на березі річки, в бетонованих кільцях, а також виявлені факти спалювання даних відходів.
Лісовий заказник “Урочище Ялівщина”, який є місцем відпочинку мешканців міста, також постійно засмічується побутовими відходами. Недостатня кількість місць для тимчасового зберігання відходів, несвоєчасне їх видалення, призводить до розміщення відходів у несанкціонованих місцях. Прибережні захисні смуги річки Стрижень та сама водойма засмічені побутовими відходами, які залишаються після відпочинку громадян.
Дуже турбує населення області знищення зелених насаджень, які багато років слугували окрасою вулиць та житлових масивів, а ще порушення лісового законодавства.
Держекоінспекцією в Чернігівській області проводяться перевірки об’єктів рослинного світу. Адже здійснення екологічного контролю за охороною, захистом, використанням та відтворенням лісів та інших рослинних ресурсів, що сприяє збереженню флори й фауни, а в кінцевому підсумку – стабільності всього біорізноманіття - є одним із основних напрямків її діяльності.
За виявлені незаконні рубки зелених насаджень в межах населених пунктів інспекторами складаються відповідні матеріали, нараховуються суми збитків і направляються до УМВС для встановлення осіб порушників, якщо їх не вдалося встановити інспекторам.
Стан лісів по області в цілому задовільний, але, в деяких випадках лісокористувачами не дотримується технологія створення лісових культур, що негативно впливає на продуктивність лісів в області. Також викликає занепокоєння стан лісовідновлення по твердолистяному господарству.
Велика кількість звернень надходить від жителів, які занепокоєні станом атмосферного повітря, забруднення якого відбувається завдяки діяльності того чи іншого підприємства.
Під час перевірки, вказаних у зверненнях фактів, з’ясовується, що експлуатація підприємств або автозаправних станцій дійсно проводиться з порушенням чинного природоохоронного законодавства, як правило при відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря чим порушується Закон України “Про охорону атмосферного повітря”. Порушники притягуються до адміністративної відповідальності, а в деяких випадках навіть виносяться рішення про призупинення діяльності даного підприємства.
Незаперечним є той факт, що здійснення державного контролю за охороною та раціональним використанням водних ресурсів забезпечує їх збереження та необхідний якісний стан, а також чистоту і повноводність наших річок і озер.

Тож, Держекоінспекцією в Чернігівській області постійно здійснюється моніторинг стану річкових вод, проводяться перевірки по контролю за станом використання поверхневих водних ресурсів та підземних вод.
Основними напрямками роботи щодо покращання стану водних ресурсів області є питання контролю за зменшенням скидів недостатньо очищених стічних вод у поверхневі водні об’єкти, попередження забруднення підземних вод, покращання режиму господарювання у прибережних захисних смугах водних об’єктів, сприяння будівництву та реконструкції очисних споруд на підприємствах області.
Та все ж попри всі негаразди, Чернігівська область є однією з найбільш озеленених та привабливих територій України. І саме небайдуже ставлення до проблеми збереження природи рідного краю можуть стати одним із важливих резервів збереження навколишнього середовища.
А Держекоінспекція, в свою чергу - як контролюючий орган, намагається здійснити все можливе, щоб покращити стан довкілля.

Тетяна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспеції
у Чернігівській області




Теги:Екологія, Десна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar