реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Є британський "Оскар"!

Стрічка "20 днів у Маруполі" Мстислава Чернова перемогла у номінації "Найкращий документальний фільм" кінопремії BAFTA.

Це сталося 18 лютого. Кінопремія BAFTA, це британський аналог «Оскара», щорічна нагорода, яку присуджує Британська академія кіно- і телемистецтва / The British Academy of Film and Television Arts, заснована 1947 року.

Вітання творцям фільму і всім українцям, хороші новини усе ж трапляються! А нині вони як ніколи важливі!!

Як відомо, "20 днів у Маріуполі" номінований і на премію "Оскар" як "Найкращий документальний фільм". Церемонія нагородження відбудеться уночі 11 березня. Фільм також висунутий на здобуття Шевченківської премії і, найімовірніше, він її отримає - сподіватимемось, 9 березня…

38-річний Мстислав Чернов - український режисер, фотограф, відеограф, фотожурналіст, військовий кореспондент та письменник (роман «Часи сновидінь», 2020). Працював - передусім як фотограф, як журналіст - у найгарячіших точках України (Майдан 2014-го) і зарубіжжя, кілька разів отримував поранення. Людина якоїсь виняткової мужності. Лауреат багатьох міжнародних премій, зокрема Пуліцерівської (2023). Кілька днів тому отримав премію Гільдії режисерів США за видатні режисерські досягнення в документалістиці.

Стрічка "20 днів у Маріуполі" розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі 2022 року. Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко.
Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч грн тільки за перший вікенд прокату.

Медіафайли, які потім дивився весь світ, Чернов і Малолєтка надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеного продуктового магазину — з єдиного місця в Маріуполі, де ще був зв'язок.

"Ми дуже часто потрапляли на смерті дітей, це складно забути. Всі діти, яких привозили в лікарню та яких ми знімали, — вони всі померли, — згадував в інтерв'ю Німецькій хвилі Євген Малолєтка. — Це ті діти, які були в нас на кадрах — як 15-річні, так і тримісячні немовлята. Вони всі загинули внаслідок обстрілів".

15 березня знімальна група залишила Маріуполь через гуманітарний коридор. Відеоматеріали, які Чернов вивіз із Маріуполя, стали основою документального фільму.

Відсутність інформації в умовах блокади має дві мети. Перша - це хаос. Люди не розуміють, що відбувається, і панікують. Друга - безкарність, — говорив автор "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов у розмові з Детектор медіа, - Без кадрів зруйнованих будівель та вмираючих дітей російські війська могли робити все, що хотіли. Якби не ми, таких кадрів не було. Ось чому ми пішли на ризик, щоб показати світові те, що побачили".

Фільм з матеріалів українського журналіста створила команда програми документальних фільмів Frontline, яка має 104 нагороди Еммі.

- Я ніколи не плакала так багато, монтуючи відео,- говорила монтажерка фільму Мішель Мізнер.- Ніколи не була так спустошена емоціями. Але також ніколи так не надихалася роботою відеографа, який з таким баченням і рішучістю розповідає історію своєї країни під час війни".

У тексті використано матеріали ВВС News Україна - https://www.bbc.com/ukrainian/news-64437497 та каналу Суспільне Культура - https://suspilne.media/.../687340-20-dniv-u-mariupoli.../

На фото: Мстислав Чернов отримує премію BAFTA за "20 днів у Маріуполі" як найкращий документальний фільм, Лондон, 18 лютого 2024 року. Разом із ним на сцені Мішель Мізнер (зліва), Василиса Степаненко (центр) та Рені Аронсон-Рат (праворуч). Фото: Kate Green/BAFTA/Getty Images for BAFTA;

Сергій ТРИМБАЧ



Теги:Мстислав Чернов, Маріуполь, українське кіно, Сергій Тримбач


Читайте також



Коментарі (0)
avatar