реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Доч

За місяць-півтора вода з цієї річки повністю зникне - така доля усіх маленьких водойм Чернигівщини останні років двадцять. Русла річок, імена яких відомі з мапи Ґійома де Бопляна, наповнюються лише після сніжної зими.

А між тим мальовнича річка Доч, яка вже у червні перетвориться на безбарвну канавку на глухівській трасі, це колишній адміністративний кордон Батуринської сотні та сотні Бахмацької. Це особливі території Ніженського полку Гетьманщини, бо перша сотня - столична, а друга - така собі Конча-Заспа, де очільники козацької держави проводили міжнародні переговори (переважно у Бахмацькому замку).

Про річку Доч добре знають вчені, що досліджують минуле цього краю. Дехто йде так далеко, що припускає ґотське коріння її назви - укупі з річкою Остер та самим Черниговом (усі три імені відлунюють німецьким "остер" - східний, "дойч" - власне самоназва, "геренгоф" - панський маєток).

Цікаво, про що б сперечалися ці дивні люди, якби совєти вчасно зробили з усіх річок краю канали імени Лєніна? Власне й робили. Частину русла річки Ромен так тепер і називають на південь від Бахмача - Міліорація.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Борзна, доч, Ростислав Мартинюк, остер


Читайте також



Коментарі (0)
avatar