реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Для "картопляного" урожаю. Застосовуйте добрива правильно

Спілкуючись з мешканцями міста, які мають дачні присадибні ділянки, розумієш, що деякі з них при садінні картоплі застосовують одні і ті ж добрива по-різному. Наприклад, одні підживлюють картоплю нітроамофоскою весною під оранку, інші – навесні. Ще ж деякі господарі сиплять згадане добриво в ямку при садінні бульб. Хто має рацію та які оптимальні дози повинні бути (витрати на 1 сотку) при застосуванні таких добрив, ми попросили допомогти розібратися головного спеціаліста Державної інспекції з карантину рослин по Чернігівській області Миколу Лазька.

Питання підживлення картоплі треба розглядати у широкому аспекті. Пристойні врожаї отримують завдяки вдалому поєднанню органічних та мінеральних добрив. Зокрема, готуючи, для цієї культури площу, під осінню оранку вноситься напівперепрілий гній (30-40 кг/сотку).
При такому забезпеченні фосфором та калієм норма комплексного добрива нітроамофоска-М, в.р.г (водорозчинні гранули) на темно-сірих лісових грунтах становить 3-6 кг/сотку. Що ж до чорноземів та темно-сірих лісових ділянок, то тут дози зменшують до 2-4,5 кг/сотку.
Можна давати нітроамофоску і в рядки (0,9-1,5 кг/ар). Робиться це на початку вегетації (в нашому чернігівському регіоні, приблизно у травні).
Загалом, кращими мінеральними добривами під картоплю є калімагнезія, сірчанокислий калій та суперфосфат. Останні слід використовувати, як правило, восени.




Теги:Для урожаю, правильно, картопля, урожай, добрива, застосування, саджання, садіння


Читайте також



Коментарі (0)
avatar