реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Дитячий будинок: клітка чи рідний дім?

Нині в країні налічується майже 103 тис. сиріт. Із них більш ніж 30% перебувають у притулках, 70% - в інтернатах і під наглядом опікунів. Є певна категорія дітей, що в офіційних документах названа фізичними сиротами - їхні батьки загинули в катастрофах або померли від хвороб. Так от, таких дітей меншість. Більшість - це соціальні сироти. Причиною їхньої появи є позбавлення батьківських прав алкоголіків, наркоманів та інших людей, що опустилися. Залишати дітей з такими небезпечно, тому їх передають на піклування держави.

Для піклування про тих, хто з примхи долі виявився позбавленим батьківської опіки, є ціла система інтернатів, дитячих будинків та інших закладів. Але всі вони нагадують вязниці сурового режиму. Діти весь час знаходяться на території інтернату, мало спілкуються зі звичайними дітми, як наслідок виходячи с таких закладів вони виявляються зовсім непристосованими до життя в такому суспільстві і більшість з них стає на тернисті стежки, які призводять до в’язниць, алкоголю та наркотиків.

Першочерговою задачею нашого суспільства моє бути зміна сприйняття даних будинків. Ми маємо розуміти, що даруючи подарунки ми відкупаємося від цих дітей, яким насправді потрібна наша увага та турбота. Можливість оформлення часткової опіки над однією чи двома дітьми є ідеальним варіантом для соціалізації, вони проводитимуть вихідні серед небайдужих людей, житимуть в прийомній родині і отримуватимуть саме те що їм необхідно. Це також ідеальний варіант для сімей які хочуть всиновити дітей, але поки що вагаються. Та й самій родині буде приємно усвідомлювати, що вони доклали зусиль для виховання та встановлення нової світлої особистості, яка виросте гарним хірургом чи юристом, яка не ступить на стежку наркоманії та алкоголізму і можливо врятує ще не одне життя.

Даним питанням вже не перший рік займається обласна агенція регіонального розвитку «Вектор» чудовою традицією стала акція «Світ дитячої радості» на базі боулінг-клубу Світлофор, де діти з інтернатів мають можливість провести спільно час з дітками Чернігова. Також «Вектор» та Брянська регіональна громадська організація «Молодий Брянск» спільно у вересні-жовтні цього року реалізовують спільний проект «Час діяти разом» передбачає ряд заходів, що створять умови для більш ефективної соціалізації дітей, позбавлених батьківської опіки. Проект здійснюється за фінансової підтримки Фундації ПАУС та Національного фонду розвитку Демократії (NED).

Наталія ПІПКУН




Теги:дитбудинки, сироти, Вектор


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Все це загальні слова. Їх і так багато. І від слів нічого не міняється в долі покинутих....
avatar