реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Робота для сиріт

Працевлаштування осіб з числа дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування
в Чернігівській області: проблеми та шляхи вирішення.

24 березня у Чернігові за ініціативи обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (ЧОЦСССДМ) відбувся «круглий стіл» на тему: «Вирішення проблем зайнятості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із їх числа» за участі представників управління освіти і науки, служби у справах дітей обласної державної адміністрації, обласного та міського центрів зайнятості, фахівців мережі центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді області, закладів соціального обслуговування.

Учасники круглого столу відзначили, що в області є певні напрацювання щодо подальшої зайнятості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із їх числа.

Зазначено, що у 2010 році Програмою соціальної адаптації до самостійного життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування було охоплено 95 % старшокласників інтернатних закладів
Наголошувалося, що ефективною й оптимальною формою соціальної допомоги дітям зазначених категорій є надання соціальних послуг. За результатами роботи соціальних служб із дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, у 2010 році:

- оформлено/відновлено документи - 105 особам;
- влаштовано на навчання - 51;
- надано допомогу в лікуванні - 67;
- вирішено житлово-побутові проблеми - 25;
- налагоджено/відновлено соціальні зв’язки - 187;
- отримано доступ до більш освітніх можливостей або соціальної активності – 282.

Під час круглого столу були наведені данні анкетування спеціалістами районних та міських центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді учнів 9-х, 11-х класів інтернатних закладів з метою аналізу їх очікувань щодо майбутнього, потреб та проблем. Аналіз отриманих даних показав наступне.
Більша частина опитаних (59%) зазначили, що мають чітко сформульовані цілі щодо їх майбутнього. Із них 49% планують зробити все можливе та неможливе щодо їх досягнення; 51% – вважають, що деякі обставини перешкодять їх досягненню. Інша частина (41%) лише час від часу задумуються над своїм майбутнім.
При прийнятті життєво важливих рішень 34% опитаних респондентів приймають рішення самостійно; 32% – звертаються за порадою до вчителів; 34% – звертаються за порадою до друзів.

В умовах інтернатних закладів 77% випускників зазначили про відсутність проблем у спілкуванні з однолітками; 16% – важко знаходити спільну мову в референтній групі; решті – було складно знайти відповідь.
Серед проблем, які виникають у дітей названої категорії, переважають: проблеми економічного характеру (38%), нерозуміння оточуючих (36%) та упереджене ставлення вчителів (18%). Інша частина опитаних зазначила про відсутність проблем.

Щодо подальшої зайнятості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з числа учнів випускних класів інтернатних закладів, одержали наступні дані. Майже половина опитаних бажає мати достойно оплачувану робітничу професію вже за рік після закінчення школи (55%). Для меншої частини респондентів більш привабливим є отримання заробітної плати після здобуття освіти впродовж 5 років (40%). Інша частина дітей названої категорії хочуть одразу після закінчення шкіл-інтернатів працевлаштуватись (5%).

Найбільшу прихильність цієї категорії дітей викликали професії будівельника – 15%, вчителя – 13 %, медперсоналу – 12 %, кухаря – 10%. Майже третина учнів знаходиться на шляху визначення.

Враховуючи вищезазначене, учасниками круглого столу системі центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді області у роботі підготовки до самостійного життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з числа учнів старших та випускних класів інтернатних закладів і шкіл соціальної реабілітації рекомендовано:

1) вести постійний пошук нових форм викладу блоків програми підготовки до самостійного життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

2) запровадити проведення індивідуальної роботи із застосуванням інноваційних технологій (рольова гра, арт-терапія, тілесно-орієнтована терапія), спрямованих на допомогу в набутті навичок самостійного життя, підготовку до певних соціальних функцій у суспільстві, профорієнтацію;

3) залучати до роботи із названою категорією клієнтів спеціалістів райдержадміністрацій та міськвиконкомів, центральних районних лікарень, правоохоронних органів з метою їх соціального захисту, пропаганди здорового способу життя, профілактики соціально-небезпечних хвороб та правопорушень.

4) здійснювати постійне відслідковування подальшої долі осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

За результатами круглого столу Чернігівський обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді має підготувати та видати методичні матеріали на допомогу соціальним працівникам у практичній роботі з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування «Розвиток та адаптація дитини в новому середовищі».

Чернігівський обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді




Теги:сироти, працевлаштування


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Давно хотел спросить у Вас, что подразумевается под рейтингом – это оценка предоставленного материала (статьи из других источников информации) или же это оценка комментария журналиста к самой статье (его отношение к событию)?
avatar
2
Cкорее всего -- это оценка предоставленного материала. Ну а если есть конкретный материал конкретного журналиста, то тогда, конечно, показатель рейтинга является одновременно и показателем его работы.
avatar
3
Уже неудобно к Вам обращаться, но любопытно узнать, о чём пишут люди в своих комментариях.

http://siver.com.ua/news/vchiteljam_nema_zarplati/2011-03-22-7494
http://siver.com.ua/news/u_shhorsi_chechetova_zatjukali/2011-03-22-7493

avatar
4
Молодцы, что пишут. И Вы молодец, что читаете так внимательно.
avatar