реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

День ерзянської мови

На честь дня народження випускника Ніженського ліцею князя Безбородька - Анатолія Рябова - засновано День ерзянської мови. Ерзянь Келень Чи. Його святкують 16 квітня у всьому світі, а починаючи з 2000-их - і в Україні.

Ця мова для нас - екзотична, хоч у дописемні часи десь існувало українсько-ерзянське порубіжжя. В нашій мові існують запозичення з ерзянської (наприклад "рясно" - від "раськесь", та до 20 инших слів). Низка старовинних гідронімів Лівобережжя України вчені також виводять із протоерзянської мови (річка Борзна та инші з коренем "бор-бер-вор-вар-вир-пор" в околицях Сейму).

Ерзянин Анатолій Рябов, їдучи на навчання до Ніженя перед Першою Світовою війною, навряд чи знав про ці факти. Перед Другою світовою він наклав головою у тюрмі НКВД СССР, у себе в Ерзянь Мастор, Мордовії.

Чим завинив? Уклав перші підручники ерзя мови - однієї з найбільших фіно-угорських. Інсталював мережу ерзянських шкіл та педучилищ у 1930-ох роках - від Саранська до Оренбурга.

Чи не досить для московитів, щоб убити? Цілком.

Але думаю, що гортаючи особову справу Анатолія Рябова якийсь там бандюк із НКВД підкреслив червоним олівцем ще один факт із його біографії - "обучался в НЕЖИНЕ". Ага. У ворожій, хоча й підкореній країні...

У дивний спосіб доля Ерзянь Мастор знову міцно пов'язана з Україною. Бо минулого року головою Ради старійшин ерзянської нації обрано громадянина України, учасника Революції Гідности й ветерана війни з Москвою Боляєнь Сиреся. Підполковника ЗСУ було обрано більшістю голосів Атянь Езем.

Боляєнь Сиресь - друга людина в новітній історії, що має титул Інязора ерзя народу. Його інавґурація відбулася у Києві в присутності народних депутатів України та представників країн, окупованих Московщиною. Символи влади передав йому попередній Інязор - Кшуманцянь Пірґуж.

Тоді в знаменитому Будинку профспілок лунала ерзянська мова - та, за яку наклав головою ніженський вихованець Анатолій Рябов. А його день народження - 16 квітня - тепер день боротьби за її права.

Споглядаючи за цими дивними поворотами історії, починаєш вірити у прийдешній Ерзя-Український кордон. Втрачений мабуть іще в часи Льодовика.

Ерзянь Келень Чи Марто, Ялґат ди Інязор!

Ростислав МАРТИНЮК

На фото: учасники інавґурації Інязора ерзянського народу Боляєнь Сиреся в київському Будинку профспілок, 2019; Ростислав Мартинюк та перший Інязор Кшуманцянь Пірґуж з державним орденом Мар'ямаа (Естонія) після інавґурації наступника; вітання з інавґурацією від депутата Київської міської ради Юрія Сиротюка.



Теги:ЕРЗЯ, Ніжинський університет, розпад Росії, Ростислав Мартинюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar