реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Гурт "Кому вниз" заспівав пісню, яка може стати гімном ерзян

У це важко повірити, але гурт КОМУВНИЗ створив славень Ерзянь Мастор. Андрій Середа заспівав ерзянською мовою - поставивши перед тим із гарним вчителем специфічну вимову. Одна з найдавніших фіно-угорських мов, рокована московитами на загибель, повертається грізним мілітарним закликом до ерзянських земель. І звідки? З теренів Воюючої України.

Цей мистецький чин гурту КОМУВНИЗ, який 30 років тому здобув славу переспівом шевченківського "Суботова", матиме далекосяжні наслідки і для визвольних рухів Ідель-Уралу.

Звичайно, хотілося щоб у лавах ЗСУ був утворений Ерзянський Курінь - матриця майбутньої Ерзянської Армії. Тим більше, Інязор ерзянського народу зараз перебуває в Україні й має статус УБД.

Але не все відразу. Для початку заграла Тóрама з волі готичного КОМУВНИЗ.

Переклад пісні "Звернення до Тюшті"*
(*Тюштя - мітичний ерзянський велетень-богатир. За піснями епосу Масторава, Тюштя до часу ікс глибоко спить у дубовому лісі, повісивши свій бойовий ріг - Тóрама - на гілку дуба. За переказами, Toрама сама має засурмити, спонукана колективними скаргами-моліннями ерзян - вони здіймають вітер. На початку цієї пісні КомуВниз Торама вже сурмить... Від звуків Торама має прокинутися Тюштя й покарати відступників та московитів. Але поки він далі спить, бо його руки й ноги міцно оповили дубові корені. І неясно чи є ще для кого підніматися від вічного сну отому Тюшті...)

Куди сховав свою Тораму, Тюштя?
Мовчати час давно минув!
Сказав, що прийдеш ти, та чи діждемось?
Твоя потрібна сила нам.
Сказав же ти: "Прийду і допоможу!"
Поквапся ти, ерзянська сило!
Щоб не настав нам врешті край
Біжи, вітри випереджай!
Прийди і з кожного спитай, ім’я його,
Хто нищить мову ерзя.
Не дай їм кривду ту вчинить.
Благаємо, будь спільником у нашій долі!
В розсіянні народ твій на землі,
І мов чужих слова він вивчив.
До кожного села і міста ти прийди
Поглянь, що від ерзян зосталось!

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Кому вниз, ЕРЗЯ, Ростислав Мартинюк, розпад Росії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar