реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Де та з ким ми?

Минулої п’ятниці, 14-го травня, у приміщенні центральної міської бібліотеки ім. Коцюбинського відбулося святкування Дня Європи в Україні. За ініціативи директора централізованої бібліотечної системи м. Чернігова Ніни Іванівни Власенко в рамках урочистості відбулася зустріч зі співробітниками книгозбірні та її відвідувачами – учнями 9-х класів загальноосвітньої середньої школи № 20 на тему: «Європа та світ у сучасному вимірі. Де та з ким ми?». Перед слухачами виступив запрошений представник в Україні одного з провідних вищих навчальних закладів Чеської республіки – «Банківського інституту вищої школи» (м. Прага) – Тарас Назаренко.

Тематика слухань була найрізноманітнішою: загальна інформація про Євросоюз, екскурс до історії ЄС (етапи розвитку), пояснення сутності та значення Шенгенської угоди, так званого Болонського процесу, а також договору про зону вільної торгівлі між Україною та країнами Євроспільноти. Крім цього увагу було приділено існуючій системі освіти в різних країнах Європи та загалом у ЄС, вимогам до абітурієнтів та студентів в різних європейських вищах, а також перспективам працевлаштування випускників, реалізації ними своїх здібностей та можливостям кар’єрного зростання в майбутньому.

Окремо сконцентровано увагу на культурі та звичках різних європейських народів, правилах та законах в тих чи інших країнах Європи, а також на так званому мовному питанні, зокрема – функціонуванні національних мов та плеканні їх урядами й, власне, суспільством, що дуже актуально для нашого сьогодення.

Доповідач наголосив, що не слід ідеалізувати таке адміністративно-територіальне утворення типу конфедерації дійсно незалежних держав як Євросоюз. Насправді, у них також багато як своїх внутрішніх, так і загальнолюдських проблем та непорозумінь, але вони відверто висвітлюють ці питання та намагаються вирішувати їх якомога швидше та з найменшими втратами.

Головне – полюбити самих себе, Українців, свою мову, свою націю, зрозуміти свою неповторність та потрібність в загальноєвропейському та світовому вимірі; вилікуватися від хвороби меншовартості та навчитися самоповазі на прикладі європейських народів; перейняти дух партнерства та співпраці на взаємовигідних умовах, а не засадах васальства.







Теги:Україна, Чехія, Європа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar