реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Цигарки подорожчають

Підвищення акцизів на цигарки істотно знизить кількість курців в Україні.

Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Костянтин Красовський.

В Україні є реальний досвід зменшення поширеності куріння внаслідок підвищення акцизів, - зазначив Красовський.

Так, продовжив він, з 2008 року акциз на пачку цигарок зріс у середньому з 50 копійок - до 4 грн в 2013 -му.

«За даними Держстату, якщо в 2008 році палили 10,1 млн українців, старших 12 років, то минулого року – вже 8, 3 млн - тобто на 17% за чотири роки зменшилась поширеність паління в Україні», - повідомив Красовський.

За його словами, підвищення акцизів на тютюн частіше спонукає відмовлятися від паління молодих та менш заможних людей.

Він також додав, що при цьому стрімко зменшувалася смертність від хвороб, пов’язаних з палінням, зокрема від хронічної бронхітоінфоземи. За чотири роки кількість потерпаючих від цієї недуги зменшилася на 25%. «Одні люди кидають палити, чи палять менше, а молодь не поповнює ряди шанувальників тютюну», - сказав Красовський.

На початку липня ц.р. Уряд надіслав на розгляд парламенту законопроект щодо збільшення акцизів на тютюнові вироби на 11,5 %.



Теги:тютюн, курці, акцизи


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
просто тепер менш заможні люди будуть вирощувати тютюн і його палити! але ж підняття цін на акцизи це не спасіння для нашої економіки, ту діру яка є в бюджеті цим не залатаєш! чому б владі не скористатись порадою червоних та досвідом капіталістичних країн, таких як Швейцарія, Чехія, Канада... та не ввести державну монополію на ринок тютюну та алкоголю, тим паче, що це б приносило щороку 110-125 млрд. грн, а це третина нашого бюджету!
avatar