реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Чорнобильці вже не в пошані...

Відбулося засідання Чернігівської обласної організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», де розглянули питання про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Йшло обговорення внесеного 14 січня 2011 року Кабінетом Міністрів законопроекту України «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду». У законопроекті передбачається внесення змін до деяких законодавчих актів. Поданими змінами пропонується значно зменшити обсяг пенсій, виплат на оздоровлення, компенсацій за шкоду, заподіяну здоров’ю, та інших прав і гарантій осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

А хто ці люди нині? Переважна більшість — пенсіонери, що внаслідок участі в ліквідації аварії стали тяжко хворими. Їхні зарплати та пенсії мізерні, їх не вистачає на харчування та придбання ліків. А ще ж багатьом треба утримувати сім’ї, де є діти-інваліди Чорнобиля.

На засіданні вказувалося на те, що в лікарнях для чорнобильців є випадки, коли відсутні не тільки ліки, а й шприци та вата. Протягом останніх трьох років узагалі не будується житла для інвалідів, розміри пенсій за інвалідністю учасників ліквідації аварії значно нижчі за звичайні пенсії за інвалідністю. А тим часом на медичне забезпечення держслужбовців 1 та 2 рангів виділяється з бюджету на одну людину в 6000 разів більше коштів, ніж на лікування одного учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Виходить, що уряд ігнорує виконання положень указу Президента України «Про заходи, пов’язані з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи» від 11 жовтня 2010 року. Йдеться не тільки про ігнорування президентського указу, а й про подальше зниження у поданому в січні цього року законопроекті № 7562 розмірів соціальних виплат, компенсацій і пенсій.
Все це, наголошувалося на засіданні, є порушенням Конституції України, де йдеться про принципи верховенства права, про те, що при ухваленні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
Невже така коротка пам’ять? Невже це новий похід на чорнобильців? Схоже, що державна влада не хоче чути своїх громадян, захисників Вітчизни, які врятували Україну, наш народ від радіаційної темряви у 1986 році.

Анатолій ЛІГУН,
голова Чернігівської обласної організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»




Теги:Пільги, «Союз Чорнобиль України» Анатолій Л, чорнобильці, ЧАЕС


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
90% чернобыльцев - это липа, давно пора все льготы отменить.
avatar
2
Да, напрасно ликвидаторы тушили реактор. На самом деле надо было взорвать его ещё раз, чтобы в этой стране некому было вякать о них.
avatar
3
я соглана с вами на 100 %.Так ,среди моих знакомых многие имеют льготы совершенно не заслуженные ,и пенсии,и инвалидности.И только один из них действительно заслужил все это.Но ,к сожалению он на фоне всех этих "льготников"имеет меньше всех их льгот и пенсию.
avatar