реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Чорним виром" на Афоні керував уродженець Коропа

Унікальний документ було знайдено в архіві. Це лист на ім’я кошового отамана Війська Запорозького Петра Калнишевського за 1768 р. від засновника козацького скиту «Чорний Вир» на Афоні ієросхимонаха Григорія (Голуба). Виявляється, старець Григорій (Голуб) був родом з Коропа на Чернігівщині і до прийняття чернецтва був бунчуковим товаришем Ніжинського козацького полку. Він був нащадком видатного гетьмана Оліфера Голуба (†1628), найближчого соратника і наступника гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Крім того, він приходився внучатим племінником гетьману І. Самойловичу. Також він мав родинні зв’язки з гетьманами І. Скоропадським та П. Полуботком. А два його троюридні брати були найближчими соратниками І. Мазепи і П. Орлика.

Сам ієросхимонах Григорій (в миру Григорій Остапович Голуб) навчався у Києво-Могилянській академії, з 1723 р. мав звання значкового товариша та бунчукового товариша Ніжинського полку на Чернігівщині, брав участь у Гілянсько-Сулацькому поході на Персію. Згодом він полишає військову кар’єру і приймає у Києво-Печерській Лаврі чернечий постриг, а згодом вирушає на Афон, де й засновує між 1744 – 1746 рр. «козацький» скит «Чорний Вир». Згідно кількох архівних документів, які вдалося відшукати в архівах, на 1775 р. він був ще живим і продовжував керувати та будувати у своєму козацькому скиту на Афоні. На цей час йому мало сповнитись не менше 80 років.

Судячи з листа від 1768 р., о. Григорій (Голуб) і останній кошовий отаман Запорізької Січі П. Калнишевський були давно добре знайомі і Калнишевський був ктитором скиту Чорний Вир на Афоні.

Таких от видатних земляків і подвижників маємо )) Зараз готую нову книжку про Чорний Вир на основі невідомих раніше архівних документів. Дякую за допомогу у роботі Олександру Алфьорову та Токарєву Сергію

Сергій ШУМИЛО

P. S. Тут подано лише уривок з листа від 1768 р. – автограф ієросхимонаха Григорія (Голуба)



Теги:Короп, Сергій Шумило, Калнишевський, Афон, Ніжинський полк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar