реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Чорні дошки" окупованої Чернігівщини

Сьогодні в облдержадміністрації до Дня пам'яті жертв голодоморів відбулася презентація книги «Чорні дошки» України. Чернігівська область».

Майже 1000 сторінок видання містить 50 архівних документів та 610 матеріалів періодичної преси, які описують процес запровадження режиму «чорних дощок» на теренах Чернігівщини.

- Це унікальне зібрання, яке вкотре відкриває очі на жахи тоталітарного режиму тих років. Потрапити до «чорної дошки» означало бути приреченим на голодну смерть, - зазначив Сергій Бутко, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в області. – Проте не тільки люди ставали жертвами цього виду репресій. Установи, колгоспи, населені пункти та навіть райони підлягали занесенню на «чорну дошку».
Участь у презентації книги взяли Ігор Слезко, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА та Дмитро Байкєніч, один із упорядників видання, старший науковий співробітник Інституту дослідження Голодомору.

- Ідея створення книги виникла ще в 2019 році. «Чорні дошки» використовувалися як інструмент морально-психологічного тиску, спрямованого на знищення українців. Ми намагалися знайти максимальну кількість доказів цього факту. Окрім матеріалів книга містить і картосхеми, для створення яких використано оригінальні картографічні матеріали 1930-х років, - наголосив Дмитро Байкєніч.

Книга вийшла у світ за підтримки Українського інституту національної пам'яті, Чернігівської обласної державної адміністрації та Всеукраїнського товариства «Меморіал» імені Василя Стуса.

Окрім Дмитра Байкєніча упорядниками видання є Олеся Стасюк, Катерина Лук’янець та Світлана Старовойт.
Під час заходу представники Державного архіву області, обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.С. Короленка, обласного історичного музею імені В.В.Тарновського та Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка отримали по примірнику книги.

Електронна версія уже доступна усім охочим на вебсайті Українського інституту національної пам'яті.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації



Теги:1933, УІНП, Чернігівська ОДА, Голодомор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar