реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чому вулиця Родимцева стала Воздвиженською?

«Імена наших вулиць»
Спецпроект чернігівського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка

Історія 12

Чому вулиця Родимцева стала Воздвиженською?

Вулиця Родимцева

У радянський час названа на честь Родимцева Олександра Ілліча (1905, с. Шарлик нині Шарлицького району Оренбурзької області Росії – 1977, Москва), росіянина, радянського воєначальника, генерал-полковника (1961), командуючого 1-ї гвардійської армії (1960 – 1966), двічі Героя Радянського Союзу, члена ВКП(б) / КПРС з 1929 р.
Як воїн-інтернаціоналіст СРСР у 1937 р. воював в Іспанії, а у 1939 р. – брав участь в агресії та загарбанні Польщі.

У 1941 – 1945 рр. брав участь у німецько-радянській війні.

Внесок О. Родимцева та військ під його командуванням у вигнанні нацистських військ із України висвітлений в музейних експозиціях України, краєзнавчій та історичній літературі тощо.

У меморіальному та топонімічному просторі Росії та України його постать широко представлена. Зокрема, у квітні 2022 р. у Волгограді РФ відкрито пам'ятник О. Родимцеву.
Таким чином, топонім на честь Родимцева Олександра Ілліча є імперським маркером, що звеличує, увіковічує, пропагує та символізує державу-окупанта та її армію.

Вулиця Воздвиженська

На початку XIX ст., на картах міста значиться вулиця Воздвиженська, названа на честь Воздвиженської церкви, яка була зведена у XVII ст., неподалік від П’ятницької брами.

Кілька разів за своє існування храм зазнавав перебудов: відомо щонайменше дві масштабні реконструкції, зокрема, в 1759 – 1778 рр. замість дерев’яного храму, що згорів 1770 р., було зведено новий з кам’яним першим поверхом. Поблизу розташовувався цвинтар. Під час Другої світової війни церква отримала значні пошкодження і була розібрана в середині 1940-х рр.



Теги:чернігівська Просвіта, Воздвиженська, дерусифікація, перейменування вулиць


Читайте також



Коментарі (0)
avatar