реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чому вулиця Кутузова стала вулицею Івана Сірка?

"Історія наших вулиць"
від чернігівського товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка

Історія 7
Чому вулиця Кутузова стала вулицею Івана Сірка?.

Названа на честь Голенищева-Кутузова Михайла Іларіоновича (1745–1813) – російського полководця і дипломата, генерал-фельдмаршала і світлійшого князя (з 1812), героя франко-російської війни 1812 р.

Учасник російсько-турецької війни 1768 – 1774 рр., унаслідок якої до складу Російської імперії увійшли Південна Україна, Північний Кавказ і Крим. Командував корпусом під час російсько-польської війни 1792 р., наслідком якої став другий розподіл Речі Посполитої.
У 1811 – 1812 рр. Кутузов очолював російські війська у російсько-турецькій війні 1806 – 1812 рр., завдяки якій Росія приєднала Бессарабію.У серпні 1812 р. Кутузов став головнокомандувачем російської армії.

Постать Михайла Кутузова міфологізована російськими діячами минулого. Його зображали мужнім та мудрим воєначальником, геніальним стратегом та батьком солдатів. Насправді ж він був лизоблюдом, педофілом і абсолютно бездарним полководцем. Ця постать відноситься до найважливіших й найвідоміших топонімів – імперських маркерів, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта та її армію.

Вулиця Івана Сірка

Іван Сірко (1605 (1610) — 1680) — український полководець, подільський шляхтич, козацький ватажок, кальницький полковник, легендарний кошовий отаман Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. Здобув перемогу в 65 боях. Герой багатьох українських пісень і казок.

Брав участь у війнах Богдана Хмельницького з Річчю Посполитою, але найбільше й успішно воював проти Османської імперії та її васалів. У 1654 р. Іван Сірко, разом з полковниками Іваном Богуном, Петром Дорошенком та іншими, виступав проти підписання Переяславської угоди, і як більшість запорожців, відмовився від присяги московському царю Олексію Михайловичу.

У 1660 – 1680 рр. дванадцять разів був обраним кошовим отаманом.
Після Андрусівського договору 1667 р. зайняв виразно антимосковську позицію, брав активну участь в антимосковському повстанні.

1672 року претендував на гетьманську булаву, що посварило його з новим гетьманом Іваном Самойловичем і московським урядом, який заслав його до Тобольська. По поверненні з московської неволі (1673 р.) до кінця життя залишився противником Москви та Івана Самойловича, обстоюючи насамперед автономні інтереси Запорожжя.

Рішенням сесії Чернігівької міської ради вулицю Кутузова перейменовано на вулицю Івана Сірка.



Теги:дерусифікація, перейменування вулиць, Іван Сірко, чернігівська Просвіта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar