реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чому вулиця Пугачова стала Швейцарівкою?

«Історії наших вулиць»
Проект чернігівського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка

Історія 10
Чому вулиця Пугачова стала Швейцарівкою?

Вулиця Пугачова

Названа на честь Омеляна Івановича Пугачова (1742–1775) – донського отамана, одного із керівників селянської війни на землях Російської імперії у 1773 – 1775 рр.

Імперська російська, а потім радянська влада намагалися змалювати його типовим представником російського донського або уральського козацтва. Хоча Пугачов мав українське коріння, однак не є українським національним героєм.

Сміливий і підприємливий, не схильний до осілого життя і землеробської роботі, він з ранніх років виявив риси лідера, прагнення виділитися серед інших козаків. Під час поневірянь по країні видавав себе за багатого купця, який приїхав з Царгорода. Кілька разів тікав з-під варти, навесні 1773 р. на Яїку оголосив себе імператором Петром III, що нібито дивом врятувався від загибелі.

Відомо про три місяці його перебування серед старообрядців Стародуба, але цього замало, щоб пов’язати Пугачова з Чернігівщиною.

В радянські часи назва вулиці на честь Пугачова являла собою маркування української території топонімами російської окупаційної влади.

Вулиця Швейцарівка

Швейцарівка – історично сформована місцевість (район) Чернігова, розташована на території колишнього села Швейцарівка на заході центральної частини Деснянського району Чернігова – на схід від проспекту Миру – в долині (лівий берег) струмка Чорторийка, що впадає в річку Стрижень.

На Швейцарівці розташовані або межують вулиці Чернігівська, Олени Білевич, Поліни Осипенко, Мстиславська, Юрія Мезинцева, Ігоря Алексєєва, Олексія Самійленка, Героїв Чорнобиля, Партизанська, Волонтерів.
На захід від Швейцарівки в урочищі Рашевщина була розташована садиба художника і скульптора Івана Рашевського (просп. Миру, 116).

Рішенням депутатів Чернігівської міської ради вулиця Пугачова перейменована на Швейцарівку.



Теги:Швейцарівка, Пугачов, перейменування вулиць, дерусифіація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar