Чому важливо знати, якого сорту ваша картопля
Це велика помилка.
Справа в тому, що сорти картоплі різняться певними ознаками та мають кожен свої властивості. Знання цих властивостей може стати у нагоді в багатьох випадках.
Що цікавить нас, у першу чергу, взимку? Наприклад, чому деякі бульби ніяк не можуть зваритись, у той час, як деякі вже розлізлися по всій каструлі? Неприємно. І що з цим робити?
А нічого вже не можна зробити. Коли в одній каструлі опинились, наприклад, сорти «Мінерва» та «Сувенір Чернігівський», то результат буде саме такий.
Якщо розглянути класифікацію сортів картоплі за кулінарними властивостями, то можна виділити такі групи: салатна, відварна (супи чи смаження), відварна на пюре, на запікання. До кожної з цих груп відносять сорти за такими властивостями: розварюється слабо, сильно, дуже сильно чи не розварюється взагалі; консистенція щільна, помірна чи м’яка. Борошнистість та водянистість також мають велике значення і відрізняються у сортів різних груп.
Знаючи такі властивості сортів, можна значно покращити собі життя – принаймні, на кухні.
Наприклад, уже згаданий «Сувенір Чернігівський» має відмінні смакові якості, крупні білі овальні бульби зі шкіркою у дрібну сіточку, м’якуш кремовий. Розварюється добре.
«Мінерва» – бульби круглі, шкірка біла, вічка дрібні, м’якуш білий, не розварюється, смак посередній. Але дуже рання, тож молодою смакуватиме й вона, поки «дійде» середньостиглий «Сувенір Чернігівський».
Про різні групи стиглості ми з вами поговоримо пізніше. А поки що радимо замислитись над різноманіттям вашого картопляного «скарбу» та почати збирати відомості про сорти картоплі.
Смачного! і -- передплачуйте "Білу хату", бо в ній багато подібних порад.
Читайте також |
Коментарі (0) |