реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Улюблена картопля. Продовжуємо тему…

Сьогодні ми продовжуємо тему картоплі – другого хліба. Минулої суботи до нашого клубу завітала Інга Володимирівна Демчук, співробітник Інституту сільськогосподарської мікробіології Академії аграрних наук України, яка сама є членом клубу органічного землеробства. Вона з радістю відповіла на запитання одноклубників, а їх, як завжди, було дуже багато. Ось найцікавіші з них:

Як підібрати картоплю для свого городу? Що треба знати?

Кожен господар обирає сорт, враховуючи кілька факторів:
— власні смакові уподобання (хтось любить розсипчасту жовту картоплю, комусь подобається та, що не розварюється, є сорти крупнобульбові, а є бульби середнього розміру, з червоною або жовтою шкіркою);
— особливості свого городу (механічний склад та родючість ґрунту, розташування ділянки – горбок, що швидко висихає, низинка або взагалі заплавина, де вода у кінці травня сходить);
— призначення продукції (на продаж – ранню чи пізню, для власного споживання – тільки ранню, на всю зиму для всієї родини чи ще господарство є).
Тому купувати потрібно кілька зразків різних сортів, висаджувати їх окремо і вже остаточну оцінку та відбір робити після того, коли зібрали врожай на власній ділянці. У нашій зоні у господарстві бажано мати один-два ранні та один-два середньостиглі сорти.

Як треба зберігати картоплю?
Зберігання картоплі – досить серйозне питання. По-перше, урожай потрібно збирати в суху погоду. По-друге, бажано відразу сортувати його на фракції: насіннєва, та, що їсти, та дрібна. Далі важливо по можливості дати їй пройти так званий «лікувальний» період – зберігання під навісом або в сараї, або в тимчасовому кагаті 10-14 днів, після чого ще раз перебрати і закласти на постійне зберігання у погріб, підвал та ін. Насіннєву картоплю зберігають в окремих сітках, ящиках чи засіках. Картоплю інших фракцій – також окремо.

Коли краще купувати насіннєву картоплю?
Напевне, восени. Бо її можна зберігати так, як вважаєш за потрібне, та й доступ до неї буде вільний тоді, коли це треба господарю – у березні дістати для пророщування, готувати до садіння самому. У насіннєвому матеріалі, що придбаний навесні, не можна бути впевненим хтозна, як його зберігали, наприклад, із переохолодженої картоплі сходи будуть нерівномірними й пізніми; і не завжди можна провести весь комплекс передпосадкової підготовки.

Навіщо озеленяти насіннєву картоплю?
Озеленена картопля краще зберігається, не гниє і не псується мишами, а також підвищується її стійкість до хвороб, вона краще проростає.

Як треба зберігати насіннєву картоплю?
Насіннєву картоплю зберігають окремо від «свинячої» і на їжу. Кожен сорт в окремій сітці чи ящику з етикеткою із зазначенням сорту, етикетки краще робити з клейонки (з паперу можуть пошкодити миші, або вони можуть зіпсуватися від підвищеної вологості у сховищі) і підписувати маркером, що не стирається. Бажано насіннєву картоплю озеленяти, не допускати промерзання, навіть тимчасового, та зниження температури нижче +4оС.

Навіщо городнику знати, яка картопля: рання, пізня або середня?
Щоб планувати роботи з передпосадкової підготовки бульб, догляду та строків збирання урожаю.
Було багато запитань стосовно особливостей деяких популярних сортів. Ось, наприклад, сорт «Беллароза». Досить популярний на наших городах сорт, виведений німецькими селекціонерами. Сорт відноситься до ранньої групи стиглості, але має деякі особливості, наприклад, він належить до великобульбових сортів середньої врожайності (до 10 штук у кущі), добре росте в зоні Полісся та Лісостепу.
Ще один популярний сорт «Санте» виведений у Нідерландах, належить до середньої групи стиглості, має добрі смакові якості, рекомендований для вирощування в усіх зонах України, але вражається паршею.
Також до середньої групи стиглості належить широковідома «Синєглазка». Сорт російської селекції, відомий досить давно, має хороші смакові якості і добру врожайність, але вражається фітофторозом.
Дуже високі смакові якості і добру врожайність має середньостиглий сорт «Сувенір Чернігівський», який у 2006 році був виведений седнівськими селекціонерами, тому цей сорт буде добре почуватися на городах чернігівців.
Як бачимо, є дуже багато різних сортів картоплі, і кожен господар може підібрати саме те, що йому до вподоби. Тож бажаємо вам щедрих врожаїв і смачної картоплі.

Оксана БУЛКІНА, Чернігівський клуб органічного землеробства

Газета "Біла хата" щономера друкує цікаві поради від Чернігівського клубу органічного землеробства. Приєднуйтесь до передплатників -- і ви знатимете багато корисного для свого саду і городу. Їй-бо!




Теги:картопля, Біла хата, поради, землеробство, Булкіна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar