реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Чоловічий корінь. Практичні поради

Відомий на Чернігівщині знавець лікарських трав Іван Просяник — постійний автор «Білої хати» та «Сіверщини», на сторінках яких він дає корисні поради з використання лікарських трав.
Сьогодні він — знову наш гість. І мова піде про трав’яний корінь — калган, який з давніх-давен славився як суто чоловічий.

— Калган – це російська споконвічна назва. В Україні цей корінь має назву перстач прямостоячий, — розповідає Іван Просяник. — Це багаторічна трав’яниста рослина. Росте вона в основному біля проточної води, на мокрих луках, болотах, полонинах, у рідких дрібнолистяних вологих лісах. У давнину збирало його майже все сільське населення, святили в церквах і зберігали на випадок хвороби у людей чи й тварин. Є кілька рецептів приготування зілля з калгану. Найпоширеніше – настоянка на горілці, але можна обійтися і без неї.
Збирають кореневища перстачу пізно восени, очищають від тонких додаткових корінців, обмивають та сушать. Сухі кореневища тверді та важкі, але легко піддаються подрібненню. Колір їх зовні темно-бурий.
Найпотужнішим корінь калгану буде тоді, якщо зібрати його на Івана Купала. У цей час він набирає найвищої сили. А якщо дотриматися спеціального «рецепту», то такий корінь має і приворотну силу. Збирається ця рослина зі стеблом, відразу ж промивається, заливається горілкою і загортається у чорну тканину (все це робиться швидко і до сходу сонця), зберігається у прохолодному місці рівно місяць. Саме такий корінь використовувався у давнину жінками, які додавали його своїм коханим у будь-яке питво (чоловіки самі про це, звичайно, не знали). З такою жінкою чоловік почував себе, ніби орел, а вдома — наче сонний кіт, бо такий корінь при правильному приготуванні є сильним стимулятором. Окрім того, цей корінь лікує зоб (хвороба щитовидної залози). А білий корінь перстачу прямостоячого ще потужніший. Такий вид кореню росте в Карпатах майже на всіх потоках.
Копати потрібно 5-річний корінь. А щоб дізнатися про його вік, достатньо його переламати — корінь буде ледь помітно випромінювати фіолетовий колір, бо має властивості флуоресценції.
Якщо цей корінь висить над порогом, то людина з недобрими намірами до хати не зайде, а якщо й увійде, то швидко виходить з неї. Рослина ніби пропускає через себе негативну енергетику, всмоктує усе це. Через півроку-рік такий корінь спалюється десь подалі від людей. Рослину, яка увібрала в себе все негативне, вживати не можна.
Вважається, що при правильному приготуванні і постійному вживанні кореня життя продовжується на 25 років.
----------------------------------------------
Рецепти від Івана Просяника
Для приготування настоянки береться чайна ложка подрібненого кореня на склянку (200 г) окропу. Якщо на горілці, то береться у співвідношенні 1до 3 (корінь — горілка). Для нормалізації і підвищення статевої функції – у пропорції 1 до 5. Вживати по одній чайній ложці двічі на день. Перший раз – натщесерце.
* * *
Відвар із кореневищ перстачу має в’яжучі, жовчогінні, відхаркувальні, протизапальні, бактерицидні, кровоспинні, знеболювальні та ранозагоювальні властивості. Застосовують при хронічних колітах, дизентерії, виразці шлунка, усіляких внутрішніх кровотечах, жіночих хворобах, захворюваннях печінки та при подагрі. Якщо довго вживати, можна вилікувати і давнє запалення легень. Також калган використовується і від головного болю, врівноважує тиск. До речі, калган у перекладі – голова.
На фото: Іван Просяник




Теги:здоровя, медицина, Чоловічий, калган, корінь, Іван, Просяник, практичні, поради, ліки


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Будь ласка дайте кординати Івана Просяника. Він бував у нас у Карпатах років 10 тому. Ми загубили зв′язок.
avatar
2
Ми тут не можемо давати його особисті координати. Якщо Ви напишете свій запит на пошту газети "Біла хата", ми Вам надішлемо його адресу або номер телефону. Наша поштова скринька: [email protected]
avatar