реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

ЧОЛОВІЧА ТЕРИТОРІЯ: ЩОБ НЕ ВІДПИЛЯТИ ЩОСЬ ІНШЕ. Практика. Поради фахівців

Потрібний і небезпечний інструмент

«В одному з випусків сторінки для чоловіків ви писали про пилу-болгарку. У всіх різні думки з приводу того, чи можна болгаркою пиляти деревину. Один продавець каже, що, звичайно, можна пиляти, інший вважає, що ні в якому разі. А що скажуть ваші експерти з цього приводу?»
Микола Свиридов,
смт Козелець

Дійсно, питання, як з’ясувалося, проблематичне як, власне, і відповідь на нього. У будівельних магазинах та магазинах електроінструментів, куди ми також звернулися, відповіді були, всілякі. Навіть у відомому в Чернігові гіпермаркеті в одному і тому ж відділі один продавець стверджував, що пиляти болгаркою деревину можна, а інший — категорично заявив, що ні.

Роз’яснення дають наші експерти.

Віталій КРАСЬКО, продавець магазину «Інструмент», що на Центральному ринку в Чернігові:

— Існує хибна думка, що болгаркою можна пиляти деревину, якщо встановити на неї «правильний» диск для дерева. Тобто, якщо інструмент, котрий ви придбали, розрахований на диск, що відповідає болгарці, то ним можна пиляти деревину.
У нас був такий випадок, коли один любитель позбавився пальців на руці під час пиляння деревини болгаркою, але прийшов до нас знову купляти диск, бо той, звичайно, вийшов з ладу. Каже: «Все одно звик пиляти тільки цим інструментом: і зручно, і практично, і дешево».
А дехто може при найменшому затисненні круга назавжди закинути цей інструмент. Знаю одного чоловіка, який теж обробляв дерево болгаркою. При раптовому затисненні диска для дерева болгарку в нього вирвало з рук, і він не встиг її утримати, загнав собі між очей — назавжди залишився інвалідом. Я би не радив, особливо початківцям, займатися таким мазохізмом — до добра така «практика» не доведе.

Сергій Журавльов, старший консультант відділу електроінструментів гіпермаркету «Вена» :

— Звичайно, багато людей користуються болгаркою для розпилювання деревини, але це відбувається до певного часу. По-перше, така обробка найдешевша у фінансовому плані, бо застосовується один і той же інструмент для різнопланових операцій. По-друге, легкий і зручний у користуванні. Але, коли ви тримаєте болгарку в руках з обертанням пили від циркулярки і торкаєтесь до деревини, відбувається удар, і якщо тримати не досить міцно — болгарка раптово вискакує з рук, і втримати її тоді практично неможливо. Слід пам’ятати, що болгарка призначена виключно для певних робіт (розпилювання металу, кахельних плит, бетону, цегли, шліфування майже всіх матеріалів, до того ж з дерева, але при цьому застосовується не «розпилювальний», а шліфувальний диск тощо), і аж ніяк не для обробки і розпилювання деревини. Для цієї операції є спеціальні пили, хоча, звичайно, для їх придбання потрібні додаткові фінансові витрати. Але здоров’я, погодьтеся, важливіше за будь-які гроші. Дуже багато випадків, коли такі «майстри» позбуваються ніг, рук та інших частин тіла, трапляються навіть смертельні наслідки. Деякі покупці запитують: «А для чого тоді виробляють такі диски і продають точно під посадковий і зовнішній розмір болгарки? Хіба робота з відрізним кругом набагато безпечніше?» У такому разі відповідаю: ніхто не забороняє купувати та встановлювати циркулярні пили на болгарку — це ваша особиста справа, але попередити і сказати, як правильно вчинити — наш обов’язок, хоча, погодьтеся, для продавців вигідніше було б побільше продавати інструменти, а не розповідати про безпеку життя та здоров’я.
Під час пиляння металевих виробів також треба бути обережним. Болгарку слід тримати завжди міцно, намагаючись враховувати напрям її зриву. При заклинюванні або при зламі диска болгарка намагається вистрибнути з рук або відкинути оброблювану деталь.

Відбувається це блискавично і несподівано. Тож будьте готові до всього. Погана закріплена деталь вистрибує моментально і летить кулею, куди завгодно. Знаю випадок, коли в одного чоловіка вискочила погано затиснута сталева пластина, вагою грамів 300 – 400, відлетіла на другий кінець гаража і встромилася у бетонну стіну. Уявляєте, яка сила! А якби потрапила в чоловіка?

Розпитував у фахівців Сергій Кордик
На фото: Віталій КРАСЬКО та Сергій ЖУРАВЛЬОВ







Теги:ЖУРАВЛЬОВ, болгарка, консультації, Красько, сергій, Чоловіча територія, безпека, Віталій, інструмент


Читайте також



Коментарі (0)
avatar