реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Майстер у "Білій хаті". Прилади для отворів

«Ще за радянських часів я придбав електродриль, яка слугувала мені довгі роки. Двічі ремонтували її мені в майстерні, а коли втретє поніс, то там сказали, що вона вже не піддається ремонту, оскільки повністю вийшла з ладу. І хоча шкода її було викидати, та що ж поробиш — треба було купувати нову. Пішов до будівельного магазину, а там стільки різновидів і дрилів, і напівдрилів, що я аж розгубився. Продавець почав мені розповідати, у чому між ними різниця, але через те, що інформації виявилося для мене забагато, я заплутався. Чи не могли б ваші консультанти більш детально й доступно розповісти про те, чим відрізняються між собою такі інструменти і яку вони виконують функцію? Думаю, що така інформація буде корисною не тільки для мене, а й для інших читачів».

З повагою, Микола Рябчук,
м. Мена.

Консультацію надає Віталій КРАСЬКО (на фото), продавець магазину «Інструмент», що розташований на Центральному ринку м.Чернігова.

— Для того, щоб розглянути види електродрилів, слід зазначити, що вони різняться між собою відсутністю або наявністю тих чи інших механізмів, які виконують відповідні функції.

Зрозуміло, що патрон дриля призначений для кріплення свердел різних діаметрів і біт для закручування шурупів та інших насадок (наприклад, шліфувальних, полірувальних). Залежно від типу дрилі й патрона, можна затискати свердла діаметром до 10, 13, 16 мм.

Існують два основні види патронів для дрилі — ключовий і швидкозажимний.
У ключових (кулачкових) патронні насадки затискаються за допомогою додаткового ключа, а в швидкозажимний патрон — рукою, обертаючи корпус патрона. Кулачковий патрон надійніший, особливо коли дриль працює в ударному режимі. Недоліком же ключового патрона є витрата часу на зміну насадок або свердел, так як потрібен спеціальний ключ. Якщо ж вам треба часто міняти насадки, наприклад, використовуєте дриль як шуруповерт або потрібне просвердлювання отворів різного діаметру, то для цих цілей найбільше підходить дриль зі швидкозажимним патроном. Корпус швидкозажимного патрона виготовляється з пластика або металу. Але при цьому в пластикових патронах внутрішня частина зроблена теж із металу.
Пластиковими швидкозажимними патронами оснащуються невеликі дрилі та деякі ударні дрилі. У потужних дрилях з ударним механізмом (в ударному режимі), коли навантаження на патрон стає великим, краще використовувати ключовий патрон. Металеві патрони стоять на потужних ударних і двошвидкісних дрилях (в основному, професійного класу). Такі патрони мають додаткове затискання (клацання) для більш надійної фіксації насадки. За надійністю вони цілком можуть конкурувати з ключовими патронами.
Швидкозажимний патрон буває двомуфтовий і одномуфтовий. У першому випадку для зміни насадок користувачу необхідно однією рукою затиснути першу муфту, а другу відкрутити іншою рукою.
В одномуфтових патронах насадки змінюються однією рукою, бо він ставиться тільки на дрилі з автоматичним блокуванням вала.

Для більшості споживачів цілком вистачає дрилі зі швидкозажимним патроном, бо вони зручніші в повсякденному використанні, але якщо їх використовувати з дотриманням певних умов, про які зазначено вище. Для виконання більш складних робіт краще обирайте дриль із ключовим патроном для надійнішої фіксації насадки.




Теги:матеріали, Отвір, Отвори, консультація, Красько, будівельні, дрель, дриль, Віталій, Майстер


Читайте також



Коментарі (0)
avatar