реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Чим загрожує свастика фанатам футболу?

Підняття у фанатському секторі чернігівської "Десни" прапору нацистської Німеччини під час нещодавнього матчу з «Прикарпаттям» викликало широкий резонанс серед громадськості й спричинило гостру дискусію серед місцевих футбольних ультрас. Більшість з них досить критично сприйняли даний вчинок.
Ось що з цього приводу повідомив сайт «Сіверград», який вважається своєрідним "рупором" націоналістичної молоді Чернігова: "подібний інцидент є неприйнятним явищем для більшості фанатів, які традиційно сповідують націоналістичні погляди. Подейкують, що таким чином на майбутній домашній грі може трапитись розкол фанатського руху. Більш радикально налаштовані вболівальники перейдуть на сьомий сектор, ультрас залишаться на дванадцятому".
Залишилося незрозумілим, що хотіли сказати\показати у такий недолугий спосіб "радикально" налаштовані фанати: похизуватись своєю сміливістю, висловити захоплення Адольфом Гітлером або продемонструвати відданість ідеям нацизму? Тоді спеціально для них нагадаємо, що Адольф Алоїзович, м’яко кажучи, недолюблював українців, вважаючи їх "людьми другого сорту". Саме під прапорами "Третього Рейху" було знищено або відправлено в неволю мільйони українців. З огляду на це, публічне використання державних символів нацистської Німеччини дискредитує патріотичний рух в очах українських громадян і всього цивілізованого світу.
Існують й інші аспекти цієї проблеми (як внутрішні, так і зовнішні). Подібні витівки загрожують санкціями, у т.ч. фінансовими, футбольному клубу "Десна", який ледве зводить кінці з кінцями. Є ще один вид покарання – "гра без глядачів". У цьому випадку страждатимуть як футболісти, оскільки залишаться без підтримки "дванадцятого гравця", так і самі вболівальники.
Крім того, хотілося б нагадати про наближення "Євро – 2012". Якщо "любителі свастики" не в курсі, то ми їм нагадаємо, що УЄФА приділяє значну увагу боротьбі з будь-якими проявами расизму і ксенофобії. Керівний орган європейського футболу налагодив тісні партнерські відносини з організацією "Футбол проти расизму в Європі" (FARE), яка складається з громадських об'єднань та структур, що протистоять нетерпимості та дискримінації на всьому континенті. Саме під час "ЄВРО-2012" УЄФА спільно з FARE і пов'язаною з нею організацією Never Again збирається реалізувати програму "Поважай відмінності", в ході якої відстежуватимуться випадки прояву дискримінації за допомогою символів і лозунгів. Спеціально підібрані спостерігачі готуватимуть невеликий рапорт після кожного матчу. В ньому буде детально описаний будь-який інцидент: лайки, банери або поведінка расистського, дискримінаційного, неонацистського чи ультраправого характеру. Звіти відправлятимуться в УЄФА, а також в місцевий організаційний комітет через координаційну команду FARE. Спостерігачі FARE також будуть збирати докази і уважно стежити за подіями за межами стадіонів. Координаційний центр FARE на ЄВРО-2012 відсилатиме рапорти в УЄФА, і вони будуть використовуватися Контрольно-дисциплінарною інстанцією європейського футбольного союзу при слуханні різних справ.
Якщо хтось вважає, що це лише погрози, він помиляється. Наприклад, у 2011 році дисциплінарний комітет УЄФА оштрафував Хорватський футбольний союз на € 80 тис. за поведінку вболівальників на матчі відбіркового циклу Євро-2012 між збірними Хорватії та Грузії. На грі, яка відбулася в місті Спліті, місцеві фанати вивісили банери зі свастикою, скандували нацистські гасла, а також кидали на поле сигнальні ракети. А тепер спробуйте знайти відмінності у поведінці хорватських і чернігівських любителів нацистської символіки. І хоча матч між "Десною" і "Прикарпаттям" відбувався у рамках внутрішнього чемпіонату, іміджу Україні, як державі, що прийматиме Євро-2012, може бути завдано значної шкоди.

Сергій ГАЙОВИЙ





Коментарі (0)
avatar