реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Чим відрізняються гіркий, молочний та білий шоколад

Всі ми знаємо, куштували, бачили в рекламі та на полицях магазинів шоколад молочний, гіркий та білий. Всі три види зазвичай розташовані в одному ряду, часто мають один бренд і виробника. Ми зараз не говоримо про наповнювачі та начинки, які розширюють лінійку шоколадного асортименту до нескінченності. Нас цікавить саме основа – шоколад. Так у чому ж відмінність крім кольору цих трьох видів продуктів і який їх корисніше?

У чому краса молочного шоколаду

Почнемо із найпопулярнішого виду – молочного шоколаду. Сьогодні модно говорити про суперфуди - деякі продукти, які в концентрованому вигляді несуть у собі масу корисних речовин для нашого організму. Так ось, молочний шоколад – це справжній суперфуд. У його складі цукор, какао (у трьох його формах – какао–порошку, тертому какао та какао-маслі), сухе молоко та ароматизатори (класична ваніль або щось екзотичне, на кшталт пекучого перцю).

Молочний шоколад отримав шляхом змішування порошку какао-бобів та сухого молока вперше у 1875р. швейцарець Даніель Петер. Напій – молочний шоколад – був відомий вже давно, але продукт у твердій формі став сенсацією. У 1930 році компанія «Нестле» випустила першу плитку молочного шоколаду, який незабаром підкорив світ. Це був більш дешевий продукт порівняно з гірким шоколадом, що мав приголомшливий ніжний солодкий смак. На сьогоднішній день за даними статистики саме молочному шоколаду віддають перевагу понад 70% населення всієї земної кулі.

Склад та властивості молочного шоколаду

Середня калорійність продукту 530-550 ккал на 100 грамів. Білка на 100 грамів шоколаду трохи більше 10 гр, жирів- 35 гр, близько 50 гр – вуглеводи, і навіть у складі шоколаду виявляються харчові волокна (всього близько 3,5 гр на 100 грамів), і навіть ряд вітамінів й мінералів : натрій (79 мг), калій (372 мг), вітамін А (195 мкг), кальцій (189 мг), вітамін В12 (0,8 мкг), залізо (2,4 мг) та магній (63 мг). Крім цього, у складі молочного шоколаду присутній теобромін (150-220 мг на 100 г продукту), 23 мг холестерину і 20 мг кофеїну. Такий склад обумовлює властивості молочного шоколаду:

  • Є швидкодіючим енергетиком – кофеїн та теобромін збуджують нервову систему, стимулюють роботу серцевого м'яза, сприяють кровотворенню.
  • Завдяки кальцію та магнію молочний шоколад може допомогти у зміцненні кісткового апарату.
  • Какао є афродизіаком, що особливо сприятливо впливає на жіночу чутливість.
  • За рахунок поєднання теоброміну та цукру прийом молочного шоколаду покращує мозкову діяльність, пам'ять та концентрацію уваги.
  • Прийом шоколаду призводить до різкого стрибка цукру в крові, припливу енергії, що використовується спортсменами силових видів спорту в моменти важких тренувань або змагань для швидкого відновлення або отримання додаткової порції енергії перед стартом.
  • Молочний шоколад може використовуватися як засіб швидкої допомоги для людини в напівнепритомному стані, коли потрібний швидкий приплив енергії.
  • Теобромін у медичних цілях використовується як засіб для лікування бронхолегеневих захворювань, відповідно прийом молочного шоколаду також зможе полегшити симптоми при подібних недугах.
  • До того ж теобромін запускає механізми синтезу серотоніну – гормону радості. Тому прийом молочного шоколаду завжди підвищує настрій.

Його Величність – Гіркий шоколад

Гіркий шоколад – класичний варіант продукту. Щоправда, у сучасному плитковому вигляді він з'явився лише на початку 19 століття, коли швейцарському шоколатті Франсуа-Луї Кайє вдалося отримати з какао-бобів тверду масляну субстанцію – какао-масло. До цього моменту використовувався лише какао-порошок, з якого готували всім нам відомий напій.

До складу гіркого шоколаду входить какао-порошок, какао-масло та цукрова пудра. Залежно від пропорцій цих трьох компонентів шоколад може бути «гірким» – з яскраво-вираженим гірким смаком, і «темним» – коли смаку солодкості досить багато. На гіркий шоколад існує технологічні стандарти, що означає державний контроль якості продукту.

Стандарти якості гіркого шоколаду

За ДСТУ ж визначається, що до гіркого шоколаду можуть бути віднесені ті кондитерські вироби, у яких вміст какао-бобів дорівнює або перевищує 55% від маси продукту для темного шоколаду і дорівнює або більше 72% для гіркого шоколаду. Також у справжньому гіркому шоколаді не може бути барвників, ароматизаторів та додаткових компонентів у вигляді горіхів, сухофруктів, злаків та рідких наповнювачів.

Калорійність гіркого шоколаду трохи менше, ніж у молочного - 540 ккал на 100 г, білка - 6 г., жирів - 35 г, вуглеводів - 48 грам. При цьому, якщо в молочному шоколаді присутні жири як тваринного, так і рослинного походження, у гіркому шоколаді ми маємо тільки мононенасичені рослинні жири з какао-масла. Тому гіркий шоколад відносять до дієтичних продуктів.

На замітку – Бельгійський гіркий шоколад вважається найякіснішим недаремно – бельгійські стандарти виробництва забороняють використання інших рослинних олій при виготовленні гіркого шоколаду, дешевших і найчастіше шкідливих через вміст у своєму складі трансжирів. До таких олій відносяться пальмова, рапсова, соєва та бавовняна. Так що зверніть увагу на склад плитки, коли купуватимете гіркий шоколад.

Дорогоцінний продукт – какао-масло

Какао-масло крім використання в рецептурі шоколаду всіх видів використовується в медицині та косметології:

  1. Є ефективним засобом під час лікування опіків, шкірних висипань.
  2. Застосовується як основа для виготовлення супозиторіїв та мазей, володіючи антиоксидантною та противірусною дією.
  3. Входить до складу препаратів на лікування простудних захворювань.
  4. Має тонізуючу дію.

Властивості гіркого шоколаду

Гіркий шоколад не так різко підвищує цукор у крові: за глікемічним індексом різниця між гірким (25 од.) та молочним (70 од.) шоколадами разюча. Тому гіркий шоколад дозволено у більшості дієт. Крім того, він має такі властивості:

  • Антиоксидантна дія – гіркий шоколад сприяє омолодженню клітин шкіри та внутрішніх органів, уповільнює процеси старіння.
  • Сприятлива дія на судини та серце – нормалізація кровотоку, профілактика утворення тромбів.
  • Зниження артеріального тиску гіпертоніків до норми.
  • Зниження холестерину у крові.
  • Зміцнення імунітету та прискорення метаболічних процесів (регулює роботу нирок).
  • Також, як і в молочному шоколаді, у гіркому присутня речовина теобромін (навіть у більшій кількості), відповідно, продукт ефективно впливає на розумові процеси.
  • Налагоджує роботу нервової системи, сприяючи виробленню нейромедіаторів – ендорфінів, під дією яких ми відчуваємо умиротворення та приємне настрій.
  • Покращує сон та загальну здатність організму відновлювати сили.

Феєричний білий шоколад

Білий шоколад на відміну від молочного та гіркого взагалі не містить какао-порошок і, відповідно, теобромін. Склад білого шоколаду включає тільки какао-масло, цукор, сухе молоко та ванілін. За калорійністю цей продукт має таку ж енергетичну цінність – 540 ккал на 100 грамів, зате склад нутрієнтів відрізняється: це лише 4 грами білка, 30 грамів жиру та 62 грами вуглеводів.

Дуже часто виробники з метою економії замінюють дорогу сировину дешевою – замість якісного какао-масла використовують гідрогенезовані рослинні олії, а шоколадний смак створюється за допомогою ароматизаторів.

Вперше білий шоколад був вироблений одночасно з молочним в 1930 також на фабриці «Нестле» і був альтернативою для людей з алергією на теобромін. Однак зазначено, що саме від цього сорту шоколаду найчастіше виникають шкідливі наслідки надмірного вживання шоколаду – надмірна вага, карієс, харчова нестерпність.

Занадто високий вміст цукру або підсолоджувача (до 55%) зводить до нуля корисні властивості какао-масла (зміст якоої рекомендовано не менше 20%) та сухого молока (всього 14%). Тому про користь товару говорити не доводиться.

Однак завдяки своїй здатності з рідкого стану переходити в тверду форму і тримати її за кімнатних температур, білий шоколад став популярним у кондитерському мистецтві. Ним прикрашають та декорують тістечка, цукерки, торти. Часто в кондитерських композиціях можна зустріти поєднання білого та темного шоколаду.

Горький, молочний, білий – вибір за вами

Який шоколад вибрати на десерт, звичайно, справа смаку кожного. Однак, якщо ви дбаєте про своє здоров'я і хочете отримувати з їжею не лише смакові відчуття, але й корисні властивості та поживні речовини, завжди уважно читайте склад продукту та пам'ятайте про свої цілі. Якщо вам потрібно терміново отримати заряд бадьорості та концентрацію уваги, візьміть плитку молочного шоколаду, у випадку, коли ви хочете розслабитися та відновити сили, з'їжте часточку гіркого шоколаду, а якщо вам потрібно прикрасити домашній торт оригінальним способом, білий шоколад стане вишуканим рішенням завдання.

Справжній шоколад. Вибираємо правильно

Для початку варто відзначити, що справжнім шоколадом може вважатися лише гіркий. Зрозуміло, не кожна плитка варта носити це горде звання. Щоб не помилитися у виборі, досить запам'ятати кілька важливих моментів.

Чого не повинно бути у складі

Якщо вашою метою є придбання канонічної плитки, не купуйте шоколад, у складі якого є такі інгредієнти:

  • пальмова олія (а також соєва, бавовняна та соняшникова);
  • какао-порошок;
  • ароматизатори (навіть ідентичні натуральним);
  • замінник какао-масла та рослинні жири.

Наявність у складі будь-якого з цих найменувань зовсім не означає, що шоколад поганий чи не смачний. Просто він не є справжнім. По суті це кондитерська плитка. Незалежно від того, що свідчать великі літери на обгортці.

Головна складова

Більшу частину у складі шоколаду має займати какао-масло. Не порошок, не замінник - тільки натуральний продукт з високими характеристиками. У списку інгредієнтів, вказаних на упаковці, саме какао-масло має стояти на першому місці. Така послідовність гарантує, що вміст масла вищий, ніж будь-яких інших складових.

В ідеалі, відсоткове співвідношення масла какао-бобів має бути не менше ніж 70%. Будьте уважні, деякі виробники застосовують хитрість. Вказують збільшено привабливу цифру на самому видному місці. І лише прочитавши дрібний шрифт на звороті, можна дізнатися справжній відсоток.

На що ще звернути увагу

Термін зберігання справжнього шоколаду не перевищує восьми місяців. Примірники з більш тривалим терміном придатності однозначно напхані консервантами. За сучасними стандартами це допустимо. Але, від натуральності в цьому випадку залишається трохи менше, ніж нічого.

Плитка справжнього гіркого шоколаду тане в роті й добре плавиться в теплі. Саме тому, в кондитерських цілях такий шоколад краще, ніж будь-які замінники. Тільки з такого шоколаду вийде ідеальна глазур, що не прилипає до стінок посуду і не пригорає.

І звичайно, не забувайте про те, що натуральні інгредієнти мають високу вартість. Отже, справжній шоколад, виготовлений за класичною рецептурою і з дотриманням усіх технологій, не може коштувати дешево.

Джерело: https://okvej.com.ua/




Теги:споживач, шоколад


Читайте також



Коментарі (0)
avatar