реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чи була Україна окупованою?

Відповідь Лесь Танюк знав ще в 1967 році, а багато теперішніх українців цього й досі не знають.

Ось Танюк, який, нагадаю, в перебудовні часи невипадково очолить "Меморіал", пише, що в 1922 році комуністична партія (большевиків) України мала в своєму складі 27 490 росіян, або 53,6 %, українців - 11 920 чи 23,3% (це в компартії України - нагадую), євреїв - 6 981 чи 13,6%, поляків - менше 2,5 відсотків. У керівництві росіяни займали 60 відсотків, євреї - 24, а українці лишень 4,3. Колегії наркоматів перед початком т.зв. українізації складалися з росіян - 47%, євреїв - 27% та українців - 11%. Чудненько, правда?

А ось службовці наркоматів, які й вирішували всі щоденні питання, мали іншу пропорцію: росіян було тут 47%, євреїв - 40, а українців біля 14 відсотків.

Це за 17 томом щоденників Танюка - запис з 1967 року.

Ну, а далі, як доводить дослідник Сергій Білокінь, пропорції мінялися і - не на користь українців. Недарма аж до 1952 року компартію України очолювали неукраїнці - як не Постишев, то Каганович... А коли очолив українець Петро Шелест, то йому швидко "сплели лапті", оголосивши націоналістом за книгу "Україна моя радянська". У мене викладав професор Петро Федченко в університеті, який тоді був заввідділом культури у Шелеста і писав йому розділ про Запорізьку Січ, через який і турнули Шелеста. Хоча, звісно, то була лише зачіпка...

До речі, від професора Федченка у мене лишилася думка: "Гола правда для того, щоб кожен вдягав її на свій смак".

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:русифікація, Василь Чепурний, національний склад КПбУ, Лесь Танюк, Петро Шелест


Читайте також



Коментарі (0)
avatar