реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Чи буде велика вода?

Починаючи з 2014 року, на річці Десна спостерігаються надзвичайно низькі рівні весняної повені, і 2017-й, попри більші запаси снігу, винятком не буде.

Про це повідомила начальник відділу гідрології Чернігівського обласного центру з гідрометеорології Тетяна Полевик, пише "Україна туристична".

"Низькі повені, зокрема, в Чернігові, ми спостерігаємо вже три роки: у 2014-му максимальний рівень води був 438 см над нулем поста, в 2015-му - 305 см (то був узагалі найнижчий рівень за всю понад 130-річну історію спостережень), у 2016-му - 444 см. В цьому році, з огляду на запаси снігу, ми спочатку прогнозували понад 500 см, але вода так швидко пішла в землю, що мусили знизити прогноз майже на метр - до 400 - 420 см", - розповіла фахівець.

За словами гідролога, цієї зими запаси снігу в області були більшими, ніж торік, однак максимальні рівні повеневої води - нижчими. Це пов'язано з кліматичними особливостями, зокрема, раннім прогріванням грунту, а відтак, швидким поглинанням ним вологи.

Отож, на деснянських заплавах обласного центру, та й інших прибережних населених пунктів нині сухо. Для того, щоб вода вийшла на заплаву під Черніговом, її рівень має становити щонайменше 680 см над нулем поста.

Серед усіх річок області весняна вода стоїть тільки на заплавних територіях річки Снов. Рівень заплави Снову - 170 см, рівень води зараз - 190 см.

В даний момент, додала співрозмовниця, на річках уже формується пік повені. Сьогодні він спостерігається на Десні в районі Новгорода-Сіверського і становить 384 см над нулем поста. В Чернігові пік очікують у першій декаді квітня. Найвищий рівень прогнозується на Десні в районі села Розльоти - 460-480 см.



Теги:Повінь, Снов, Десна


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
При чём тут климатические условия, если воду попросту сбрасывают чтоб не затопило "хатынки" в низовьях Десны. Причём делают это по ночам, - на минувшей неделе за одну ночь то что было затоплено превратилось в сушу.
avatar