реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чи буде в Чернігові міст імені Дєдова?

Схоже, Борис Дєдов і його … гм, є в російській мові таке слово – подєльнікі, сюди воно найбільше підходить – ринулися в отой, співаний ними в піонерській та комсомольській юності, «паслєдній і рєшітєльний бой». Тільки, на відміну від комуністичної пісні, цей бій – за гроші, за куш бюджетних грошей. Бо, схоже, переконалися, що коли не зараз, то все – кеш пропливе мимо…

От і реанімували старий проект побудови моста – з Валу до Катерининської церкви плюс пам’ятник князю Михайлу і боярину Федору втулити на Вал, де й так уже тісно від пам’ятників… Щоправда, планований раніше «Георгієвський зал» (врубаний за планом у древній Вал, що не тільки на Вал, але й на здорову голову не налазить) перейменували у якусь кон’юнктурну назву, приторочену до теперішньої російсько- української війни.

Обговорити цей проект мали в департаменті культури і туризму, але чомусь зібрання опинилося в …приватній галереї Дєдова. Можливо, через те, що, як влучно зауважив міський голова Владислав Атрошенко, «Дєдов вам і розкаже і наллє»… Зібрання звалося «круглим столом» по обговоренню проблем захисту культурної спадщини, але громадських активістів, які тим захистом займаються, там чомусь не виявилося. Як і власне спеціалістів того захисту. Невже Дєдов конспірацією перехитрив?

Засідання архітектурно- містобудівної ради чомусь теж проводилося в приватній галереї Дєдова, яку він чомусь називає «музеєм сучасного мистецтва» (прям «Пінчук- арт»!). Та, як не дивно, бравого «одобрямсу» у стилі згаданих пісень комуністичних часів не вийшло – проект Дєдова і компанії критикували Олександр Сердюк, Людмила Замай та Юрій Соболь. Дєдов розпсіхувався - аж так, що його довелося виводити в коридор... Його зрозуміти можна - стільки зусиль і коштів, щоб залучити відомого філософа з його сказами про "чернігівського звіра", відомого історика, який останнім часом більше дерева дупласті захищає, ніж пам'ятки історії, а тут - такий облом... Та ще й де - на своїй окупованій території!

А ось думки інших знаних у Чернігові людей. Сподіваюсь, їх професійних титулів і посад можна не називати.

Олена Черненко: «Монумент у стилі середини минулого століття, який спотворить візуальне сприйняття Катерининської церкви»

Олена Ісаєнко: «Я майже 40 років проводжу екскурсії по місту і мені не байдуже, як сприйматимуть туристи моє рідне місто: як вишуканий історичний, культурний, духовний центр України чи як кіч сучасної мистецької думки»

Ірина Ральченко: «Ми маємо унікальний в'їзд! І паплюжити наші святині цим одороблом буде великим гріхом!»
Костянтин Іванов: «До княжої доби додати 20 століття? На мій скромний розум, сам настрій сприйняття храму св. Катерини буде зіпсовано. Так, місток був колись, але, вангую, за царя місток також будували до якоїсь "дати", або під "патронатом", ні?»

Що тут додати? Одне – хай Дєдов звільнить незаконно окупований ним художній музей (1040 квадратних метрів), а тоді поговоримо про його прожекти. Я вже не кажу про те, що треба відновити його попередні – наприклад, музей у Оленівці гниє через такого «заслуженого діяча мистецтв», а його намір ліквідувати ворота у садибі Олександра Довженка задля освоєння бюджетних грошей вдалося зупинити тільки за втручання народних депутатів.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Чернігівська міська рада, Дєдов, Вал, НАІЗ Чернігів стародавній


Читайте також



Коментарі (0)
avatar