реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чи буде тепло в оселях чернігівців і які будуть платіжки?

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко запевнив, що тарифи на опалення для населення не підвищуватимуть.

Хоча «Облтеплокомуненерго» заявило про збільшення собівартості своїх послуг аж на 37 відсотків, а ТЕЦ — на 7.

Оптимізм міського голови базується на результатах його зустрічі із Секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим. Вони обговорили можливість компенсації з боку держави тарифів на газ для опалення чернігівцям.

«Розмова була абсолютно конструктивною, під час неї сторони почули один одного. Тарифи на централізоване опалення для населення в місті Чернігові не зростатимуть та залишаться на рівні попереднього опалювального сезону» — сказав Владислав Атрошенко. Проте він не став розповідати деталі механізмів тримання тарифів на стабільному рівні, але додав: «Уперше в історії Незалежної України різниця в тарифах теплогенеруючим суб’єктам буде компенсуватися з місцевих бюджетів. Зустрічно сподіваюся на дотримання даного мені слова представниками центральної влади щодо компенсаторів втрат місцевого бюджету».

Історія цього питання стала набувати ознак драматизму, коли міський голова Владислав Атрошенко не підписав меморандум між НАК «Нафтогаз України» та головами громад щодо тарифів на тепло. Згідно з ним місцева влада не мала підвищувати тарифи до кінця опалювального сезону. Покривати різницю мали з бюджету громад, яким як компенсацію Кабмін запропонував залишити додатково чотири відсотки податку на доходи фізосіб та понад 13 відсотків акцизу з пального.

Владислав Атрошенко заявив, що підприємці платять податки для соціального розвитку міста, а не для виплат компенсації за тепло. Якщо перекласти це на більш політичну мову, то компенсації мають іти в кишені олігархів, які дивним законним чином заволоділи свого часу державними обленерго та облгазами. І віддавати кошти зі скарбниці міста Владислав Атрошенко відмовився. 12 жовтня він пообіцяв публічно, на нараді в міській раді, що підвищення тарифів у Чернігові не буде. Проте вже через тиждень він допустив таке підвищення, бо, виявляється, щоб покрити різницю, треба викотити з міської скарбниці 140 мільйонів гривень. 29 жовтня робоча група міської ради таки схвалила проект нових тарифів на опалення через зростання ціни на газ. І того ж дня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад в Одесі Президент України Володимир Зеленський заявив: якщо міський голова Чернігова не зможе впоратися з тарифним питанням самостійно, до його розв’язання долучатиметься центральна влада.

У публічній відповіді Президенту міський голова Чернігова, зокрема, сказав: «Запропонований урядом механізм компенсації багатомільйонних витрат місцевим бюджетам, пов’язаних із виплатою різниці в тарифах теплогенеруючим підприємствам, є несправедливим та неправильним щодо Чернігова. Цей тягар покриває лише третину (і то поки що теоретично) непланових втрат місцевих бюджетів.

Для Чернігова цей механізм є несправедливим ще й тому, що власні надходження бюджету на душу населення, головним з яких є ПДФО, в нас одні з найнижчих в Україні. Але одночасно, як у північного міста, в нас найнижчий температурний режим, а отже, і більші затрати на опалення на душу населення. Тобто ми отримаємо меншу компенсацію на душу населення через менший розмір ПДФО та матимемо вищі затрати на душу населення через холодніший температурний режим. Як міський голова я роблю все, щоб центральна влада почула позицію Чернігова. Вона полягає в необхідності пошуку додаткової та справедливої компенсації нашому місту з державного бюджету».

Схоже, якийсь компромісний варіант було знайдено: можливо, як це пропонував сам Атрошенко, державний бюджет окремим рядком як компенсацію пропише фінансування якоїсь важливої для міста і дорогої інфраструктурної програми?

Проте залишається відкритим інше, не менш важливе питання: чи буде тепло взагалі, якщо на ТЕЦ запасу вугілля лише на три тижні? А частина міста опалюється саме з ТЕЦ. Наразі — це питання, на яке ніхто не готовий дати відповіді, хоча буквально вчора ТЕЦ відзвітувала, що накопичила 13 тисяч тонн вугілля, на підході ще 10 тисяч тонн за середньодобового споживання майже у 600 тонн. Але «Чернігівобленерго» почало віялове відключення споживачів, посилаючись саме на нестабільну роботу ТЕЦ...

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:Чернігівська ТЕЦ, Владислав Атрошенко, опалення, Чернігівобленерго, віялові відключення


Читайте також



Коментарі (0)
avatar