реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чи буде музей підземного Чернігова?

Правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка готує проект Програми збереження та розвитку культурно- історичного середовища Чернігова. Проект передбачає не тільки перейменування вулиць із совкових назв у історичні, але й вшанування видатних земляків та відновлення пам'яток.

Особливу тривогу викликає стан серця Чернігова - Валу. Адже попри показушну красу фасадів (собори, гармати, Шевченко), за ними часто - руїна. Про довгобуд та загрозу руйнації поштової станції я вже писав, як і про руйнування приміщення гімназії - нині історичного музею імені В. Тарновського.

А поруч із цим музеєм - ледь підняті від поверхні руїни: там підвали, де в позаминулому столітті стояв спальний корпус гімназії. Відомий археолог Володимир Руденок уже давно пропонує створити там музей підземного Чернігова - ніхто не чує.

Відповідальність за збереження пам'яток Валу лежить на дирекції Національного архітектурно- історичного заповідника "Чернігів стародавній"(генеральний директор - А.Острянко), але вона не робить жодних видимих зусиль для збереження.

Підвали, наскільки я знаю, у лихі 90-і стали приватною власністю. І я знаю того власника. Але ж з ним НІХТО не вів жодних перемовин! Ні з міської влади, ні із заповідника! Хоча, повторю, головна функція заповідника - зберігати пам'ятки!

Поруч - приміщення спортивних товариств, на якому досі красується радянський символ. Ну, дуже актуально - і заповідник знову ж цього не бачить?! До речі, а які пропозиції НАІЗ "Чернігів стародавній" щодо подальшої експлуатації цього "Будинку фізкультурника"? А в атвєт - тішіна! Всі 18 наукових працівників НАІЗ "Чернігів стародавній" на чолі із заступницею директора, заслуженим працівником культури України Аллою Доценко не знають що запропонувати? Чи усіх все влаштовує? Пенсія йде, зарплата також - для чого напружуватись?! Натомість, коли генеральним директором був Юрій Соболь, заповідник розробив і міська влада затвердила Генеральний план НАІЗ "Чернігів стародавній", який передбачає звільнення приміщення від фізкультурників. Чому нинішнє керівництво не вимагає дотримання Генерального плану - своєрідної Конституції заповідника? До речі, якби теперішнє керівництво виконувало Генеральний план - то й бюст Фрунзе знесли б законно, а не методом революційної молоді...

В усякому разі "Просвіта" вимагає привести Будинок фізкультурника до норм історичного закладу, а в підвалах біля нього відкрити музей підземного Чернігова. Ваші думки?

Василь ЧЕПУРНИЙ






Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, музей Тарновського, підземний Чернігів, охорлона культурної спадщини, Вал


Читайте також



Коментарі (5)
avatar
1
На жаль, так званий "підвал", вважаю не дуже юридично коректно, під виглядом "стрілецького тиру" було приватизовано однією фізичною особою ще у 90-х роках минулого століття.
Тепер ці руїни - дійсно приватна власність.
Щодо історичного будинку в якому знаходився пансіон, то напівзруйновану будівлю у 1947 році передали для користування спортивному товариству місцевих кооператорів (згодом товариство "Спартак"), але не у власність, а виключно для користування з метою фізкультурного оздоровлення трудящих.
Кому зараз належить по "бамагам" і насправді ця історична будівля важко визнасчити.
avatar
2
Я й кажу, що підвал у приватній власності, але ж з ним ніхто нічого не говорив - мо б він і віддав. Або можна повернути за порушення умов договору через суд... Єдине, що треба ж дирекції заповідника ж... підняти і мізками поворушити...
avatar
3
Питання не в самом "підвалі", а власності на землю, яка під ним знаходиться.
Саме через неї і робилася та приваватизація аварійного "підвалу"
.
avatar
4
У одного из жителей города была идея создать в этом тире музей. Была договоренность и с хозяином тира, был кстати и спонсор( точнее спонсоры). Но помешала революция
avatar
5
Якщо автор знає власника підвалу то міг би і назвати, яка тут таємниця?Приміщення є обласною комунальною власністю то по логіці і підвал теж має бути там . Спортивний комплекс не треба чіпати, хай дорослі і діти бавляться, а заповіднику є чим займатись: два обідрані музеї, поштова станція, довгобуд, інші будівлі.
avatar