реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чернігову потрібен Військовий Меморіал!

Вчора відвідав кладовище «Яцево». На ділянці, відведеній у 2014 р. для поховань військових, за останній рік з’явилася майже сотня нових могил наших героїв. Декілька десятків таких же поховань – на Ялівщині. Трагічний рахунок війни поступово зростає, до цього важко звикнути.

Проте подумалося про інше. Зруйнована рік тому капличка – досі не відбудована. Найближчі до дороги могили майже виходять на проїжджу частину. Перед ними немає ні місця для пішохідної доріжки, ні простору для зібрання людей. Могили воїнів, похованих у 2014–2021 рр., які знаходяться зліва від каплички, впорядковувалися силами родичів, тому всі пам’ятники є різними. Тобто, військові поховання зосереджені в одному місці, але не являють собою єдиного комплексу. Це не відповідає світової практиці вшанування загиблих воїнів, яка існує сотні років.

Світовий досвід демонструє тисячі прикладів, як потрібно вшановувати місця масових поховань військових. Найкращий з них – створення Військового Меморіалу, в якому зміст і форма гармонійно поєднуються однією ідеєю. Військові ведуть бойові дії в складі своїх підрозділів, одягнені в однакову форму і цінують військове братерство. Тому їх хоронять разом, пам’ятники на їхніх могилах роблять однаковими і поховання розміщені стрункими рядами. На полі поховань завжди є ключовий монумент, який об’єднує весь комплекс. Власне, йдеться саме про архітектурний комплекс, в основі якого лежить кожне окреме поховання. Подібні меморіали поступово створюються в різних містах України.

Чернігів не повинен відставати, а тим більше ‒ ігнорувати цю важливу справу. Військовий Меморіал має стати повноцінним «місцем пам’яті», присвяченим подвигу українських воїнів. Саме так ми можемо найкраще вшанувати поховання наших загиблих героїв.

Сергій ЛЕП'ЯВКО



Теги:Сергій Леп'явко, російсько - українська війна, меморіал, Яцево


Читайте також



Коментарі (0)
avatar