реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Чернігівський район має свою Премію!

Цього року вперше в Чернігівському районі нагороджуватимуть педагогів!

Впродовж багатьох років вчителі району брали участь у різноманітних конкурсах педгогічної майстерності обласного та всеукраїнського рівнів. Мають і відповідні нагороди. А з цього року кращих освітян вшановуватимуть і на районному рівні: на останній сесії Чернігівської районної ради 14 травня депутати проголосували за відповідне рішення.

«Щорічна Премія районної ради та райдержадміністрації працівникам загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів імені Миколи Мглинцева» - так називається перша за всю історію Чернігівського району премія освітянам.

Ініціатор Премії – депутат Чернігівської районної ради Олександр Мисюра – каже, що нагородження кращих педагогів району сприятеме піднесенню ролі та авторитету педагога в суспільстві, заохочуватиме педагогічних працівників до творчої та результативної праці.

До речі, в деяких районах вже існують такі Премії. Наприклад, Куликівський район щороку нагороджує кращих вчителів Премією, яка носить ім`я Лідії Деполович, яка вчителювала і в нашому районі.

Кого і чим нагороджуватимуть?

Переможців висуватимуть самі ж педагогічні колетиви на початку навчального року. Потім клопотання про присудження Премії подається до відділу освіти. Остаточне ріщення про нагородження приймається на засіданні постійної комісії районної ради з питань освіти, культури, релігії, засобів масової інформації та зв’язків з політичними партіями та колегії відділу освіти Чернігівської райдержадміністрації

А трьом переможцям урочисто до Дня працівника освіти вручатимуть дипломи лауреатів, а також грошову премію. І не маленьку: І-ша премія – 3 мінімальні заробітні плати (отже, на даному етапі маємо мінімалку на рівні 884 грн., множимо на 3 і отримуємо більш як 2600 грн., а зі збільшенням розміру мінімальної зарплатні зростатиме і розмір премії). ІІ-га премія – 2, а ІІІ-тя – 1 мінімальна заробітна плата.

За що ж даватимуть Премію?

В Положенні про заснування Премії наведено перелік таких заслуг. Наводимо деякі з них:
особливі успіхи у здійсненні навчання і виховання підростаючого покоління;
розроблення і впровадження нових технологій навчання;
створення підручників, навчальних посібників, педагогічних програмних засобів навчання, в тому числі електронних;
перемога в конкурсах професійної майстерності;
підготовка переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів, конкурсів Малої Академії Наук, професійної майстерності;
створення умов для здобуття якісної освіти дітьми-сиротами та дітьми, які позбавлені батьківського піклування; особами, що потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку.

Під час визначення переможців оцінюватиметься увесь спектр педагогічної діяльності сучасного вчителя і вихователя, – каже заступник начальника відділу освіти Лідія Гаєвська, - отже Премія сприятиме визнанню високої педагогічної компетенції вчителів нашого району. Адже не секрет, що освіта в районі не гірша, а подекуди і краща, ніж у місті.

Премія імені Миколи Мглинцева

Премія носитеме ім`я знаного седнівського педагога Миколи Федоровича Мглинцева (1867 – 1947 рр.).
Микола Мглинцев почав вчителювати в 1889 році – давав уроки в початковій школі в Седневі, пізніше – в міністерському училищі.
У 1918 році у Седневі відкрилась «Вища початкова школа» і Вище навчальне училище, які з 1920 року реорганізувалися у трудову 7-річну школу, яку і очолив Микола Федорович.

Згодом, уже в середній школі працював старшим учителем, і, врешті завучем. Дуже любив поезію, часто декламував, і загалом привчав молодь до прекрасного. Він згадував: «Я завжди тримався одного – дати дітям знання, виховати почуття любові до Батьківщини». Найбільше прагнув виховувати в дітях патріотизм і духовність.

Під час німецької окупації Микола Федорович не покинув Седнів, але й відмовився співпрацювати з німцями. Від голодної смерті його врятували учні, які стали партизанами. Відразу після звільнення Седнева у 1943 він зібрав учителів, разом взялися відновлювати класи у лизогубівському маєтку. Спочатку це був лише один клас із дітей різного віку.

Микола Федорович втратив сім`ю – дружина і донька померли від тифу, а сина, колишнього воїна УНР, було репресовано. Тож решту життя присвятив своїм учням, працюючи в Седнівській школі на посаді завуча школи, викладав географію.

В переможному 1945 році, 8 серпня, Указом Президії Верховної Ради УРСР за видатні заслуги в області виховання і навчання дітей, за активну участь у громадському житті удостоєний звання «Заслужений учитель школи Української РСР». Це був 55-й рік його педагогічної діяльності.

Через два роки, у 1947, учителя не стало. В Седневі й сьогодні ще живуть колишні вихованці Миколи Млинцева, на його могилі встановлено пам`ятник, а жителі селища різних поколінь бережуть пам`ять про знатного земляка.

Бажаємо освітянам району творчих здобутків, натхнення та результативного змагання за Премію імені Миколи Мглинцева!

Андрій ПОДОРВАН,
начальник відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ Чернігівської райдержадміністрації




Теги:О.Мисюра, Чернігівська РДА, вчителі, Седнів, Чернігівський район, Премія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar