реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Музейна вуличка просто неба у Седневі

Невеличка вуличка в Седневі веде до храму – Георгіївської церкви. Під час проведення літературно-мистецького свята “Седнівська осінь-2016” вона набула нової назви – “Музейна вуличка просто неба”.

Йдучи до славетної козацької церкви, яка стоїть на давньому седнівському городищі Коронний Замок, ми поринаємо в історію та мистецтво нашого Седнева. Репродукції картин Тараса Шевченка, Льва Жемчужнікова, Андрія Лизогуба, Льва Логаріо переносять нас до містечка ХІХ століття.

Світлини початку та середини ХХ століття знайомлять нас з седнівцями, відомими дослідниками – краєзнавцем Данилом Кисілем та мистецтвознавцем Стефаном Таранушенком, тодішньою архітектурою церков та місцевими краєвидами.

Нещодавно постійно діюча мистецька вуличка поповнилася репродукціями 61 картини художників, які працювали на пленерах у різні роки, і зараз вперше зібрані разом для огляду громадськості. Поряд розмістився банер про зйомки художніх фільмів у Седневі.

Мистецьку вуличку відвідали народний художник України Анатолій Шкурко та журналіст Чернігівської ОДТРК “Сівер Центр” Ірина Воробей. Оглядаючи репродукції картин, Анатолій Никифорович пригадав, як у далекому 1963 році в Києві, в Спілці художників, вирішували, де відкрити Будинок творчості. Настоятель Георгіївської церкви ієрей о. Тимон задоволено сприймає таке сусідство із історією та мистецтвом, адже відвідувачі храму стають більш духовно збагаченими.

Сподіваюсь, що селищна рада, яка підтримала ідею облаштування вулички та активно сприяла її оновленню, продовжить втілювати в життя краєзнавчі проекти, що розкривають для мешканців та чисельних гостей цікаві сторінки історії мистецького Седнева.

Андрій КУРДАНОВ



Теги:Чернігівська РДА, фільм Вій, Седнів, Георгіївська церква


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Дякую за гарну статтю. Анатолій Никифорович добра і щира людина, талант від Бога.
avatar