реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівська "Просвіта" оновлюється

Правління чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка вперше зібралося в оновленому складі після позачергової конференції. Засідання провів новообраний голова Олександр Шевченко.

Воно розпочалося з приємної події - правління розглянуло заяву про вступ до "Просвіти" доктора історичних наук, професора Ніжинського державного університету імені М.Гоголя, відомого дослідника козаччини Сергія Леп'явка. Звісно, заява була проголосована одноголосно.

Члени правління обговорили розподіл обов'язків за напрямками роботи та вирішили на наступному засіданні повернутися до питання виборів заступників голови.

Правління ухвалило надіслати звернення ніжинських науковців про мову - основу буття нації, підтриману конференцією, до наукових та державних установ. Також "Просвіта" буде пропонувати проведення на державному рівні відповідної конференції за участі психологів, соціолінгвістів, мовознавців. На цю тему доповідав Микола Шкурко з Ніжина.

Обговоривши питання проведення декомунізації, правління чернігівської "Просвіти" на пропозицію почесного голови Василя Чепурного ухвалило звернутися до новообраних міських голів історичних міст (Чернігів, Ніжин, Новгород- Сіверський, Козелець, Остер, Прилуки тощо) з ідеєю про створення замість комісій по перейменуванню вулиць комісій зі збереження та розвитку культурно- історичного середовища. Адже мало говорити тільки про вулиці - треба брати під український контроль і питання старих та нових пам'ятних знаків, будинків, видання книг тощо.

Також правління висловило занепокоєння намаганням комісії по перейменуванню у Чернігові старого складу, за участі комуністів, поназивати вулиці знову іменами радянських воєначальників замість героїв України. Доручено голові міського товариства Андрію Глухенькому звернутися з цього приводу до новообраного міського голови Чернігова Владислава Атрошенка.

Правління заслухало інформацію про ухвалу Вищого спеціалізованого суду, якою відхилено претензії приватного підприємця Тетяни Жогалко до чернігівської "Просвіти" і відзначило, що вона ввела в оману делегатів конференції своїм виступом щодо цього.

Правління чернігівської "Просвіти" також розглянуло інші питання роботи організації.



Теги:Василь Чепурний, перейменування, чернігівська Просвіта, Олександр Шевченко


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Було б добре оприлюднити звернення ніжинських( і не тільки) науковців( також громадських активістів ) про українську мову.
Може когось з тих, кому адресоване, зачепить за живе.
avatar