реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівська міськрада просить Яценюка не гробити ПТУ

Чернігівська міська рада на пленарному засіданні 28 січня проголосувала за Звернення до Прем'єр-міністра України Яценюка А.П. та Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. щодо вирішення питання відшкодування витрат за підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах, розташованих на території міста Чернігова.

Як відомо, змінами до Бюджетного кодексу України (ст.89) та Законом України "Про державний бюджет на 2016 рік" передбачено, що видатки на професійно-технічну освіту здійснюються з бюджетів міст обласного значення (на оплату послуг з підготовки кваліфікованих робітників на умовах державного та/або регіонального замовлення у професійно-технічних та інших навчальних закладах державної та/або комунальної власності, які розташовані на території міст обласного значення.

Відповідно до аналізу контингенту учнів професійно-технічних навчальних закладів міста Чернігова станом на 01.01.2016 року із загальної кількості 3227 учнів лише 1224 учня з міста Чернігова. Решта учнів професійно-технічних навчальних закладів міста Чернігова проживають в Чернігівській області.

"У зв'язку з цим виникає питання щодо доцільності утримання закладів професійно-технічної освіти з бюджету територіальної громади м. Чернігова, які забезпечують отримання загальної середньої освіти жителями інших міста, районів, областей України, так як передача видатків здійснюється без надання відповідних ресурсів на їх фінансування, що призводить до додаткового навантаження на міський бюджет", - написано у Зверненні.

Мінімальна орієнтовна потреба коштів на 2016 рік на ці потреби складає 67 млн. грн, левова частка яких складає фінансування пільгових категорій учнів професійно-технічних закладів освіти (дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування).

Втім, освітня галузь міста Чернігова, яка включає 94 заклади освіти (35 загальноосвітніх навчальних закладів, 2 навчально-реабілітаційних центри, 3 позашкільних навчальних заклади та 54 дошкільних навчальних заклади) не забезпечуються бюджетним фінансуванням в повній мірі.

Це, в свою чергу, впливає на стан матеріально-технічного забезпечення закладів освіти та унеможливлює впровадження сучасних технологій.

"Міський бюджет м. Чернігова без виділення державної субвенції на професійно-технічні навчальні заклади не готовий взяти на себе фінансування мережі професійно-технічних навчальних закладів міста... Руйнування системи професійно-технічної освіти означає, що національна економіка в сучасних кризових умовах не отримає сотень тисяч необхідних робочих рік, загальмується економічний розвиток і значно погіршаться й без того катастрофічний рівні безробіття й злочинності", - йдеться у тексті Звернення.

Виходячи з вищевказаного, Чернігівська міська рада звертається до Верховної Ради України та Уряду як до суб'єктів законодавчої нормотворчої ініціативи та просить внести зміни до бюджетного законодавства в частині міжбюджетного врегулювання видатків на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах, розташованих на території міста обласного значення за рахунок коштів субвенції з державного бюджету.

Більшістю голосів депутати міської ради підтримали це Звернення.



Теги:уряд Яценюка, Чернігівська міська рада, ПТУ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar