реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Чернігівщина у задзеркаллі? -- депутат Ярослав Демченков

"Сьогодні здалося, що Чернігівщина знаходиться у задзеркаллі. У п’ятницю під час зустрічі з керівництвом Чернігівської обласної ради чув, що все у економіці регіону погано, що грошей не вистачає, що бюджет поточного року не виконується, а про новій бюджет у Києві не можуть домовитися, а сьогодні отримую довідку Чернігівської облдержадміністрації для депутатів обласної ради «Про соціально-економічне становище Чернігівської області за січень - вересень 2013 року», -- написав у групі "Сіверщина" на Фейсбуці депутат Чернігівської обласної ради Ярослав Демченков.

У довідці зазначено, що у вересні 2013 р. відбулося зростання випуску промислової продукції, а також спостерігалося зростання у добувній промисловості і розробленні кар’єрів, переробній промисловості, виготовленні харчових продуктів, текстильному виробництві, зросло також виготовлення деревини, збільшився обсяг виробництва хімічних речовин і хімічної продукції, так само, як обсяг продукції сільського господарства тощо.

"Чому тоді у області немає грошей, якщо всі сектори економіки працюють навіть на випередження? Чому виникають затримки із виплатами заробітної плати? Чому повноцінно не виконується жодна з обласних програм? Чому люди не спостерігають цього заростання?", -- питає депутат.

До «успіхів» слід додати, що у області продовжують зростати ціни. На 14,5% подорожчали яйця, на 3% зросли ціни на молоко, кисломолочну продукцію, сири та масло, у сфері охорони здоров’я ціни зросли за рахунок подорожчання послуг лікарень на 3,3%. На 5% зросли ціни на масло та майже на 4% подорожчали кондитерські вироби з цукру, хліб, фруктові соки, кисломолочна продукція, мінеральні та джерельні води. Щоправда у області подешевшали ціни на деякі продукти харчування та окремі послуги.

Коливаються не у кращу сторону цифри заборгованості по заробітній платі. Так влада звітує, що загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати на 1 вересня 2013 р. становила 25,3 млн. грн. Найбільше винні науковцям та працівникам освітянської галузі, працівникам підприємств будівництва та промисловості, а майже дві третини всього боргу утворено на підприємствах м.Чернігова.

Хоча у довідці міститься інформація, що заборгованість по заробітній платі незначна та порівняно з іншим періодами зменшується, у реальному житті заборгованість у бюджетній сфері зростає та становить 1,5-2 заробітні плати. Наприклад, вчителя Чернігівщини досі не отримали аванс за жовтень та лише у жовтні отримали частину заробітної плати за вересень.

Підготовку до зими ускладнила заборгованість місцевих бюджетів підприємствам, що надають житлово-комунальні послуги. У міських поселеннях заборгованість становила 1801,4 тис.грн., у сільській місцевості – 265,3 тис.грн., підприємства ЖКГ не бажають далі працювати у борг.

Також зростає заборгованість місцевих бюджетів із виплати субсидій населенню готівкою

Сумною виглядає статистика наявного населення в області, численність якого на 1 вересня 2013 р. становила 1072,4 тис. осіб. Упродовж січня – серпня 2013 р. кількість жителів Чернігівщини зменшилася на 5341 особу, або на 7,5 у розрахунку на 1000 наявного населення. Зменшення чисельності населення області відбулося за рахунок природного скорочення (6881 особа), при цьому показник народжуваності знизився.

Основними причинами смерті населення області традиційно залишалися хвороби системи кровообігу, новоутворення та зовнішні причини смерті, такі як смерть у наслідок ДТП, самогубства та необачності.

"Область вмирає, перспективи зміни ситуації у економіці не спостерігаються, а влада надсилає «оптимістичні» звіти про «успіхи». Чим не задзеркалля?...(((" --сумно жартує депутат обласної ради Ярослав Демченков.



Теги:Сіверщина, Чернігівська обласна рада, Демченков


Читайте також



Коментарі (0)
avatar