реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чернігівці зможуть подати проект рішення на сесію місьради через інтернет

Під час третьої сесії Чернігівської міської ради сьомого скликання 28 січня депутатами були ухвалені зміни до Статуту територіальної громади, які стосуються запровадження механізму електронних петицій.

Відповідно незабаром, коли будуть проведені необхідні технічні роботи, на сайті Чернігівської міської ради городяни зможуть винести будь-яке питання з компетенції місцевої влади і зібравши 250 підписів бути впевненні, що влада обов’язково його розгляне та ухвалить відповідне рішення.

Відзначимо, що спочатку внесений міським головою Чернігова Владиславом Атрошенком проект передбачав збір 500 підписів під петицією впродовж 30 днів. Така пропозиція міського голови викликала зауваження у громадських організацій міста, зокрема учасників коаліції «Прозорі ради» та низки депутатів, які наголошували на тому, що норми Закону «Про звернення громадян» рекомендують для таких міст, як Чернігів, кількість підписів 250, які мають збиратися не більше 90 днів. Також для порівняння були наведені приклади інших міст аналогічних Чернігову, де вже запроваджений механізм електронних петицій, Так в Івано-Франківську, Житомирі та Вінниці - 250 підписів за 90 днів, в Луцьку – 300 підписів за той же період.Громадськість закликала мера спростити механізм подання електронних петицій та зменшити необхідну кількість підписів.

Владислав Атрошенко дослухався до пропозицій громадськості і прямо на пленарному засіданні під час розгляду питання внесення змін до Стутут щодо електронних петицій запропонував зменшити необхідну кількість підписів до 250.

Як відомо, влітку 2015 року Верховна Рада Верховна Рада ухвалила зміни до Закону «Про
звернення громадян» стосовно електронного звернення та електронної петиції, тим самим доповнивши порядок і форму звернення громадян до органів влади.

Тепер громадяни можуть подавати електронні петиції до президента, парламенту, Кабміну, а також до інших центральних органів виконавчої влади, обласних та районних держадміністрацій, органів місцевого самоврядування через їхні офіційні веб-сайти.

В електронній петиції має бути вказана суть звернення, ім'я та прізвище автора (ініціатора) електронної петиції.

Кількість підписів на підтримку петиції до органу місцевого самоврядування та терміну збору підписів визначаються статутом територіальної громади.
Розгляд електронних петицій здійснюється протягом 10 робочих днів з дня опублікування інформації про початок розгляду, а відповідь має бути оприлюднена на офіційному сайті органу-адресата. Петиція також має бути надіслана автору та громадському об'єднанню, яке здійснювало збір підписів на підтримку петиції.



Теги:Владислав Атрошенко, електронні звернення, громадянське суспільство, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar