реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чернігів залишився без «Швондерів». Відео

Чернігівська міська рада вирішила доручити управлінню житлово-комунального господарства спільно з представниками міської громадської організації "Зоошанс" розробити Програму охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Чернігові на 2010-2015 рр." та надати її на затвердження 54-ї сесії Чернігівської міської ради.
Трапилося це завдяки тому, що активісти «Зоошансу» пропікетували міську раду, де в той час проходила 52-а сесія Чернігівської міської ради 5 скликання.
«І хто з нас звір», «Не залишайся бездушним», «Ми відповідаємо за тих кого приручили» плакати з написами такого змісту тривали активісти громадської організації. За даними “Зоошансу”, в Чернігові проживає близько 5 тисяч чотириногих безпритул. В той же час, їм стало відомо про плани управління ЖКГ до боротьби з безпритульними собаками шляхом відлову, та у випадку «незнаходження» господаря протягом шести днів «гуманного вбивства».
Своє бачення проблеми розповідає Наталія Мойсеєнко, представник ЧМГО “Зоошанс”:
– Єдиний гуманний метод – це стерилізація.. За рекомендаціями ВОЗ, методика “відлов – стерилізація – повертання” в умовах таких країн, як Україна, є оптимальною. Цю операцію проводять усі клініки міста. І за загальновідомими даними, якщо стерилізувати 80–90% собак жіночої статі, то це дозволяє скоротити ріст і стабілізувати їхню чисельність. Масові вбивства собак лише активізують біологічні механізми збереження виду, через що тварини плодяться ще швидшими темпами, займаючи вивільнену екологічну нішу.

Натомість, стерилізація ж має суттєві переваги: дозволяє вирішувати проблему гуманно; не звільняє екологічні ніші для нових зграй; значно знижує агресивність тварин, що виключає їхню небезпеку для оточуючих.

- Звідки взяти кошти?
Фінансова можливість на сьогодні є. Мова йдеться не про освоєння грошей, а про реальне вирішення проблеми. Багато городян і підприємців виділяють свої кошти на стерилізацію собак. На це потрібні не такі вже великі гроші, а порівняно зі знищенням тварин – суми набагато менші. Відловити собаку – це також не велика проблема, адже 80% собак, за нашими оцінками, не здичавілі, ними опікуються конкретні люди, що дозволяє без медикаментозних втручань доставити собаку в клініку й стерилізувати. Саме на таких опікунів ми орієнтуємось у своїй роботі. До речі, усіх стерилізованих собак ми прищеплюємо від сказу.
Головна проблема на сьогодні – відсутність місця, в якому можна було б перетримати тварину після операції протягом двох тижнів. Такий карантинний майданчик має бути віддалений від місць проживання людей. Також в Україні діють представництва міжнародних благочинних фондів, які я упевнена, підтримають такий гуманний проект і виділять кошти для стерилізації собак.

Міські депутати погодилися із думкою активістів захисту безпритульних собак. Таким чином «Зоошанс» не допустив повернення у Чернігів Швондерів.
Ясь ОЛЕШКО




Теги:собаки, Чернігів, ЖКГ, Чернігівська міська рада, Зоошанс


Читайте також



Коментарі (0)
avatar